מהי סהרוריות ואיך נתמודד איתה?

תוכן עניינים

 

סהרוריות בזמן שינהמבין הפרעות השינה המוכרות לנו, נראה שהמוזרה ביותר היא סהרוריות בלילה – אדם קם באמצע הלילה, מתחיל להסתובב בביתו ולעיתים גם בחוץ. לא ברור אם הוא ער או ישן, ובסופו של דבר הוא חוזר למיטתו, ממשיך לישון ולא זוכר שום דבר בבוקר.

סהרוריות מופיעה בדרך כלל בתחילת הלילה, בשעות הראשונות אחרי שהאדם הולך לישון, אך לאחר שעברו שלבי השינה הראשונים (של נמנום והרדמות), והוא נמצא במצב של שינה עמוקה. האדם קם ממיטתו, ועושה דברים כאילו שהוא ער, אך למעשה הוא נמצא במצב הכרתי שדומה יותר לשינה.

בסרטים הסהרורים הולכים בעיניים עצומות וידיים מושטות לפנים. במציאות, הסהרורים פוקחים את עיניהם, אך יכולת התפקוד שלהם נמוכה.

הם נראים לא עירניים, עיניהם מזוגגות ונראות נטולות הבעה, כישוריהם המוטוריים נמוכים והתגובתיות שלהם איטית. כך למשל, הסהרורי יתקשה לעשות דברים כי חפצים יפלו לו מהידיים, או שהוא יתקשה בכלל לתפוס אותם.

הליכתו תהיה איטית, חסרת כיוון ומטרה, והוא עשוי להתנגש בחפצים משום שהתהליך הרגיל של "ראיתי- נזהרתי- לא נפגעתי" מתרחש לאט מידי.

אפיזודה סהרורית חולפת כאשר הסהרורי בכוחות עצמו, או בליווי של אדם אחר, חוזר למיטתו ופשוט ממשיך לישון.

סהרוריות והסכנות הכרוכות בה

אין כל סכנה בסהרוריות עצמה, אך סהרוריות עשויה להיות תופעה מסוכנת, משום שהסהרורי נמצא בעצם במצב של מודעות נמוכה, ואינו אחראי למעשיו.

הסהרורי עשוי לצאת מביתו ולהסתובב ברחוב, ללכת לאיבוד או להיפגע על ידי מכונית חולפת. הסהרורי אינו זוכר את האפיזודה הסהרורית, בין אם הוא מתעורר במהלכה, ובין אם לא. עובדה זו לכשעצמה יכולה להיות מביכה, ולגרום לאדם תחושות של חרדה וחוסר נוחות.

יש לציין, שבניגוד לאמונה הרווחת, אין שום מניעה מלהעיר סהרורי משנתו, ואין בכך כל סכנה. עם זאת, לעיתים הסהרוריים, שנמצאים ברמה נמוכה של מודעות, עשויים להיות תוקפניים כלפי מי שמעיר אותם.

סטטיסטיקה

סהרוריות נפוצה בעיקר אצל ילדים ואצל מבוגרים צעירים. הגורם לכך הוא חלוקת שעות השינה – אצל ילדים ומבוגרים צעירים רב הלילה מורכב משלבים של שינה עמוקה. סהרוריות מתרחשת מתוך שלבי שינה אלה. לעומת זאת, אצל מתבגרים וזקנים, מרבית הלילה כולל שלבים של שינה קלה יותר, ולכן אין הזדמנות להופעת אפיזודות סהרוריות.

סהרוריות נפוצה יותר אצל גברים, אך קשה לומר כמה סובלים ממנה, משום שלא תמיד יודעים על האפיזודות הסהרוריות. כאשר יש מישהו שצופה בסהרורי קל יותר לאבחנו. כאשר אין צופה חיצוני, הדרך היחידה לדעת שאדם סובל מסהרוריות היא אם הוא מגיע למעבדת שינה בעקבות בעיות שינה נוספות או עייפות שעשוייה להצטבר כתוצאה מהאפיזודות הסהרוריות.

גורמי סהרוריות ונדנודי שינה

סהרוריות נחשבת לבעיית שינה מסוג של הפרעה ביכולת להתעורר. נראה כי בעוד שהמוח מנסה להתעורר, משהו אינו מאפשר לתהליך הזה להסתיים, והאדם נמצא במצב שמשלב אלמנטים של שינה ושל עירות.

יש הטוענים, שכמעט כל אחד חווה בחייו חוויה סהרורית – למשל כאשר "מתעוררים" לפתע בלילה, מסתכלים סביב, וחוזרים לישון. הסהרוריות הופכת לבעייתית יותר כאשר היא כוללת קימה מהמיטה והליכה או ביצוע פעולות משמעותיות אחרות.

כנראה שקיים מרכיב התפתחותי בהופעה של סהרוריות, משום שאצל מרבית הסהרורים התחילו הופעות של סהרוריות כבר בילדות. במקרים רבים, התופעה מתחילה אחרי מחלה שלוותה בחום גבוה.

בנוסף, נראה שקיים מרכיב פסיכולוגי לתופעת סהרוריות. הסהרורים נקראו בעבר גם "חולי ירח", ובאנגלית הביטוי lunatic (לונה=ירח) משמעותו מטורף או משוגע. כאשר הסהרוריות מופיעה בגילאים מאוחרים יותר, כדאי לבדוק מרכיבים חרדתיים או דיכאוניים אצל הסהרורי.

על הקשר שבין סהרוריות לבין הגיל השלישי

אם אנחנו מסתכלים על סהרוריות ועל הסיכונים שטמונים בה, למעשה, סהרוריות שמופיעה אצל אנשים מבוגרים, כלומר בני הגיל השלישי, יכולה ועשויה להיות מסוכנת עבור אותם אנשים. בן אדם מבוגר שסובל מסהרוריות, עשוי לקום מהמיטה באמצע הלילה, לפתוח את הדלת, ולצאת כאמור להסתובב ברחוב, מבלי שהוא יודע או מתכנן לאן הוא הולך. לא מדובר על סיפור מופרח, שכן אנחנו שומעים לעתים קרובות על סיפורים שבהם בן אדם מבוגר יצא מביתו, או מבית הדיור המוגן במהלך הלילה, ונמצא יום לאחר מכן במקום אחר לגמרי, מבלי שהוא יודע כיצד הוא הגיע לשם. פעמים רבות, בעקבות סיטואציות אנחנו מגלים כי אותו אדם מבוגר סובל לעשה מסהרוריות.

האם קיים טיפול אחיד לאנשים שסובלים מסהרוריות?

בשורה תחתונה – לא. אין כיום טיפול תרופתי, התנהגותי, או רפואי, שנעשה בו שימוש אצל כל האנשים שסובלים מסהרוריות. אולם, ישנם מספר דברים שניתן להקפיד ולשים לב אליהם, כאשר מדובר על בית או סביבת המחיה של בן אדם שסובל מסהרוריות, בטח כאשר מדובר על אדם שסובל מסהרוריות בגיל השלישי.

להלן מספר טיפים עבור הבית והסביבה החיצונית של מי שסובל מסהרוריות –

  • לא לצרוך מוצרים המכילים קפאין החל משעות אחר הצהריים ואילך – מוצרים אלה בעלי אפקט עוררות ולכן כדאי לפני השינה לשתות מים או תה צמחים מרגיע.
  • לנעול את כל הכניסות הקיימות לבית- חשוב ביותר להקפיד על זה ואז בעצם מפחיתים משמעותית את הסיכון לסכנה.
  • התקנה של מנעולים או סורגים על חלונות הבית.- אופציה נוספת להשגת אפקט בטיחות יעיל וחשוב.
  • יש להזיז ולפנות חפצים שעשויים להוות מכשול עבור אנשים שסובלים מסהרוריות בזמן הליכתם כמו רהיטים מסוגים שונים, חפצים חדים ועוד.
  • יש להקפיד על מספר שעות שינה רב ומספק ואם יש צורך לפנות לטיפול.
  • חשוב להקפיד על סדר יום קבוע ושעות שינה קבועות.

במידה שכל הצעדים אשר פורטו לעיל לא עזרו לאדם שמתמודד עם סהרוריות, אנו ממליצים בחום לפנות לטיפול אצל פסיכוגריאטר.

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו