ניתוח UPPP לטיפול בנחירות

תוכן עניינים

 

ניתוח UPPP לטיפול בנחירותניתוח UPPP הוא ניתוח בו מסירים רקמה עודפת מאזור הגרון ומעצבים מחדש את נתיב האוויר כך שלא יהיה חסום יותר.

ניתוח זה יעיל מאוד כטיפול בנחירות, ועוזר למטופלים לשפר את איכות חייהם בכך שמביא להפחתת הנחירות ושיפור האפקטיביות של השינה.

במהלך הניתוח, מטפלים במספר חלקים בגרון ובחלל הפה – הענבל (Uvula), החיך (Palate) והגרון עצמו (Pharynx). כמו כן, ניתן לטפל גם במרכיבים נוספים של חלל הפה ונתיב האוויר כמו השקדים, אדנואידים, החיך הקשה ואפילו הלשון.

למרות הניתוח, פעמים רבות המצב לא נפתר לחלוטין, והמטופלים עדיין צריכים להשתמש במכשיר ה-CPAP על מנת לישון בצורה איכותית. עם זאת, כמעט בכל המקרים הניתוח מביא לשיפור המצב והפחתת הסימנים של דום הנשימה החסימתי, גם אם בכל זאת ממשיכים להשתמש ב-CPAP.

מתי מבצעים ניתוח UPPP?

ניתוח UPPP מוצע בעיקר כאשר הגורם להופעת דום הנשימה החסימתי הוא פגיעה אנטומית, וחסימה של נתיב האוויר על רקע עודף רקמה בחלל הפה. בדרך כלל, מחליטים על ביצוע UPPP במצבים הבאים:

  • עודף רקמה – מצבים של רקמה עודפת בחלל הפה, האף או הגרון הם אינדיקציה לביצוע ניתוח UPPP. במצבים אלה נתיב האוויר נחסם וניתוח להסרת הרקמה החוסמת חיוני להקלה על המצב.
  • כאשר המטופלים לא מצליחים להשתמש ב-CPAP – קיימים מצבים בהם המטופלים לא מסתדרים עם מכשיר ה-CPAP ולא משתמשים בו בצורה סדירה. מכשיר ה-CPAP הוא מכשיר מסורבל מאוד שאינו נוח לשימוש, ולכן מטופלים רבים לא מסתדרים איתו ומפסיקים להשתמש בו. במקרים אלה, דום הנשימה החסימתי חוזר והמטופלים ממשיכים לסבול, ולכן ממליצים על ניתוח.
  • כאשר לא חל שיפור לאחר שימוש ב-CPAP – למרות שמכשיר ה-CPAP נחשב ליעיל ביותר להקלה על דום נשימה חסימתי, קיימים מצבים בהם אין שיפור גם לאחר השימוש בו. במקרים אלה בודקים האם השימוש מתבצע בצורה נכונה, ובמידה ואכן השימוש בו היה נכון ולא הושג שיפור ממליצים על ניתוח. בכל מקרה, כמעט תמיד מומלץ לנסות להשתמש ב-CPAP לפני שחושבים על ביצוע ניתוח, כי במקרים רבים המטופלים מסתדרים עם המכשיר ולא צריכים את הניתוח.
  • כמעט רק במבוגרים – ניתוח UPPP מתבצע כמעט רק אצל מטופלים מבוגרים. בילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי, אין צורך בביצוע ניתוח UPPP ומספיק לבצע ניתוח להסרת השקדים או האדנואידים.

תוצאות הניתוח

ניתוח UPPP יעיל מאוד ועוזר למטופלים רבים, אך לא תמיד הוא עוזר לריפוי הבעיה באופן מוחלט. ברוב המקרים של דום נשימה חסימתי, UPPP עוזר מאוד במידה משתנה בהתאם למטופלים – חלק מהחולים נגמלים לחלוטין מהשימוש ב-CPAP, בעוד אחרים עדיין זקוקים לו על מנת לנשום באופן תקין במהלך הלילה. כמו כן, UPPP עוזר ברוב המקרים להקלה על הנחירות ולהפחתתן.

סיכונים וסיבוכים של ניתוח UPPP

בדומה לכל ניתוח, גם ניתוח UPPP כולל סיכון, ובמהלכו יכול להיגרם נזק ארוך טווח לכלי הדם, הרקמות או העצבים. הסיבוכים השכיחים של הניתוח הם:

  • התנפחות, כאב ודימום – הסיבוכים השכיחים ביותר בכל פרוצדורה כירורגית, המופיעים גם בניתוח UPPP.
  • הפרעות בבליעה – מופיעות לאחר פגיעה ברקמות שונות שגורמות לבעיה במנגנון הבליעה.
  • הפרעות בדיבור – חלק מהמופלים מתקשים להניע את הלשון ומרכיבים נוספים בחלל הפה. בדרך כלל הפגיעה מתבטאת באנפוף רב.
  • שינויים בחוש הטעם – כתוצאה מהניתוח עלולה להופיע פגיעה בבלוטות הטעם ובעצבים בחלל הפה אשר מובילים לשינויים בחוש הטעם.
  • היצרות של נתיב האוויר – באופן פרדוקסלי, ניתוח UPPP יכול להוביל גם להיצרות של נתיב האוויר המופיעה לאחר מכן תפקוד לא צפוי של מרכיבים שונים בחלל הפה והגרון.

לא רק נחירות – טיפול UPP הוא טיפול נהדר עבור אלה שסובלים גם מדום נשימה לצד הנחירות

דום נשימה, או דום נשימה שינתי – הם תסמינים ותופעות לוואי נוספים לנחירות, אשר מופיעים אצל אנשים רבים שסובלים מנחירות חמורות במהלך השינה. לעומת הנחירות, דום נשימה בשינה זה סיכון אחר לגמרי – מדובר על תסמין רפואי שבו האדם שסובל מדום הנשימה השינתי, חווה מניעת כניסת אוויר לתוך חלל הפה במהלך השינה. דום נשימה שכזה, עשוי לעצור את הנשימה התקינה למספר רגעים, דבר שלעתים קרובות מעיר את האדם שישן ממש. דום נשימה שינתי, מוכח על פי המדע הרפואית בתור תסמין רפואי שמגדיל באחוזים קיצוניים מאוד את הסיכוי לחוות התקף לב או מחלת לב כלשהי בגיל צעיר.

כיצד נוכל לבחור את הניתוח המתאים ביותר עבורנו לטיפול בנחירות ובדום נשימה?

בסופו של דבר, הסיבה לביצוע ניתוח כירורגי בעקבות בעיית נחירות, היא כדי לשנות משהו במבנה חלל הפה, דבר שעשוי למנוע בטווח הרחוק את הופעת הנחירות בעוצה ובתצורה שהן הופיעו עד כה. יש מספר אזורים עיקריים בחלל הפה שלנו שעשויים להפריע ולתרום להופעת הנחירות – השקדים, האף, החיך, לוע תחתון, ובסיס לשון. לעתים קרובות, יותר מאחד מהמקומות האלה גורם להופעת הנחירות ואף להופעת דום השינה הנשימתי. טרם ביצוע הבדיקה, כל מטופל יעבור סדרת טיפולים עם הרופא המנתח, סדרת טיפולים שחשובה להחלטה על אופי הניתוח, באילו אזורים נטפל, וכיוצא בזאת.

לא רק ניתוח UPP – על הרפואה המשלימה לטיפול בנחירות

הרפואה המשלימה היא רפואה שמאמינה בכך שיש קשר עמוק וישיר בין מחלות ותסמינים רפואיים שאנחנו חווים, לבין מצוקות והתמודדויות נפשיות שאנחנו חווים. כך למעשה, הרפואה המשלימה מציעה מגוון טיפולים נפשיים, זאת לדוגמת מדיטציה, הומאופתיה, וכיוצא בזאת – עבור מי שמתמודד עם נחירות קשות.
לסיכום, אם בעבר היה קשה מאוד למצוא פתרונות לאנשים הסובלים מנחירות אם בכלל, היום מדובר במהפכה של ממש, תחום שרק הולך ומתפתח כל הזמן. לכן חשוב לאתר את הבעיה ולמצוא את הטיפול הראוי ביותר עבורכם, ככה תוכלו לשפר את איכות השינה והבריאות שלכם.

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו