אבחון נחירות

תוכן עניינים

 

אבחון נחירותבשנים האחרונות אנו מודעים יותר להשפעה של איכות השינה על איכות החיים לכן, אבחון נחירות והגורם להן הוא דבר טבעי. כיום, קיימות בארץ ובעולם מרפאות שינה המספקות מענה לאנשים הסובלים מבעיות שינה, ותפקידן הוא לאבחן את הגורם המפריע לאיכות השינה ולטפל בו בהתאם לצורך.

במקרים רבים, רופאי המשפחה מפנים מטופלים אל מרפאת השינה, במידה והם חושדים בהפרעה בשינה הגורמת לפגיעה בחיי היום יום. ובדרך זו, אנשים רבים הסובלים מנחירות או הפרעות שינה אחרות מוצאים את עצמם במעבדת השינה לאבחנה של מצבם.

הבדיקות הראשוניות לאבחנת הפרעות שינה

כאשר מטופל מגיע אל רופא המשפחה עם תלונות על הפרעות שינה, מבצעים מספר בדיקות על מנת להעריך את מצבו. ראשית, הרופא ישאל את הנבדק מספר שאלות על מנת להבין את מצבו הכללי ואת השפעת הנחירות והפרעות השינה על חייו ולאחר מכן יעבור לשלב אבחון נחירות מצד המטופל על מנת לתת פתרון ייעודי יותר ומותאם יותר.

במקרים רבים, תידרש שיחה עם בן הזוג על מנת לאפיין באופן מדויק את חומרת הנחירות, ולנסות להבין באופן סובייקטיבי מהו מצבו של המטופל.

לאחר מכן, יבצע הרופא בדיקה פיזיקלית של דרכי האוויר, במטרה לנסות ולזהות גורמים העלולים להוביל לחסימת דרכי הנשימה: שקדים מוגדלים, ענבל גדול או נוכחות גורמים מפריעים אחרים. כמו כן, בדרך כלל תבוצע גם בדיקת נשימה סטנדרטית על מנת לבדוק שהנשימה במהלך היום תקינה, ולאמת את החשד שהפרעות הנשימה מופיעות רק במהלך השינה.

אבחון נחירות: בדיקות הדמיה

במקרים רבים יישלחו הנבדקים אל בדיקות הדמיה שונות, על מנת לנסות לאתר גורם מפריע החוסם את נתיב האוויר. בדיקות ההדמיה המבוצעות הן בדרך כלל:

  • צילום רנטגן – משמש בדרך כלל אצל ילדים על מנת לזהות אדנו אידים מוגדלים. יש לציין שבדרך כלל לא משתמשים בו, בשל רזולוציה נמוכה מדי.
  • צילום CT – אחת הבדיקות הטובות והאינפורמטיביות ביותר, אשר מספקת צילום ברזולוציה גבוהה מאוד ובתלת מימד. בעזרת בדיקת ה-CT ניתן לזהות בצורה טובה יותר מבנים אנטומיים המפריעים למהלך הנשימה, ובכך להחליט על המשך הטיפול.
  • צילום MRI – בדיקה ברזולוציה גבוהה יותר מ-CT אשר מתבססת על שינויים מגנטיים. מדובר בבדיקה יקרה מאוד, אשר מבצעים רק במקרים של חשד שמדובר בממצא שלא ניתן לזהות בבדיקת ה-CT, או כאשר המטופל לא יכול לעבור בדיקת CT מסיבות שונות.

הבדיקה המתבצעת במעבדת השינה

לאחר שהמטופלים מופנים אל מעבדת השינה, הם מגיעים אליה בשעות הערב, לפני זמן השינה. בשלב זה, מחברים את הנבדקים למכשירי בדיקה רבים, במטרה לנטר את המדדים שלהם במהלך השינה. המדדים העיקריים הנבדקים במעבדת השינה הם:

  • דופק ולחץ דם – מדדים אלה מנוטרים על מנת להעריך את המצב הכללי של הגוף בזמן השינה. הפרעות בדופק ובלחץ הדם בזמן השינה יכולות להצביע על שלל בעיות, וחשוב לאבחן אותן בזמן. כמו כן, במהלך הבדיקה הלב מנוטר על ידי מכשיר אק"ג, אשר תפקידו לזהות הפרעות קצב בזמן השינה.
  • ריווי חמצן בדם ותנועת הצלעות – הערכת הנשימה מתבצעת בעזרת מכשירים שונים, העוזרים לבדוק את התפקוד הנשימתי בזמן השינה. במהלך השינה, שרירי הגוף נרפים ולכן נתיב האוויר עלול להיחסם ותפקודי הנשימה משתנים. בדיקת ריווי החמצן בדם, עוזרת לבדוק כמה אוויר מגיע אל זרם הדם. במקרים של הפרעה נשימתית קשה, כמו דום נשימה חסימתי ריווי החמצן בדם יירד במהלך השינה, ויצביע על ההפרעה הנשימתית. כמו כן, במעבדות שינה רבות בודקים את תנועת הצלעות, היכולה להעיד על תפקוד הנשימה.
  • תנועת ידיים, עפעפיים ורגליים – תנועות של איברים בזמן השינה מצביעים על הפרעות שינה שונות, ולכן במהלך הבדיקה בודקים את תזוזת האיברים.
  • בדיקת EEG – במהלך הבדיקה מחוברות אל ראש הנבדקים אלקטרודות אשר תפקידן להעריך את גלי המוח בזמן השינה. בדרך זו ניתן לאבחן מצבים שונים המתבטאים בהפרעות שינה כמו דום נשימה מרכזי.

אבחון נחירות

אבחון נחירות מתבצע אצל רופא או איש מקצוע המומחה בתחום. אבחון נחירות מתבצע באופן פרטני המותאם לגיל המטופל ומצבו הבריאות הכללי.
ללא אבחון נחירות המטופל עלול להמשיך לסבול מהפרעות שינה, נחירות במהלך השניה ולהפריע לסובבים אותו במהלך הלילה או השינה.

לאחר ביצוע של אבחון נחירות, כיצד נהוג לטפל כיום בבעיה של נחירות?

ככלל, לאחר שביצענו אבחון נחירות, הצלחנו להבין את שורש הבעיה שהובילה לנחירות אצל אותו האדם הספציפי, אזי שכעת עלינו לבחון את דרכי הטיפול הנכונים ביותר לכל מקרה ספציפי. כפי שהצלחנו להבין, נחירות יכולות להתרחש מסיבות שונות לחלוטין, ובשל כך, גם שיטת הטיפול תהינה שונה ממקרה למקרה, זאת כאשר מעבדת השינה בה תבצעו את האבחנה (במקרה של אבחנה במעבדת טיפול) והצוותים הרפואיים שביצעו בכן את אבחון הנחירות יהיו אלה שיתאימו עבורכם את דרך הטיפול הרלוונטית ביותר לכל מצב של נחירת. להלן דרכי הטיפול הנפוצות ביותר לטיפול בנחירות:

  • מחקרים רבים מראים על קשר ישיר ודרמטי בין ירידה משמעותית במשקל, לבין הפחתה של כמות הנחירות אצל בני אדם. אולם, לא מדובר על עובדה חד משמעית, וקשה מאוד לחזות אצל אלו מהמטופלים ירידה במשקל תסייע להספקת הנחירות, ואצל מי זה לא יסייע כלל. לכן, אם אתם סובלים ממשקל עודף או מרגישים שמשקל הגוף שלכם אינו תואם את המבנה שלכם, כדאי מאוד לפנות לתזונאית שתסייע לכם בתהליך הירידה במשקל וכך למעשה, תוכלו להפחית משמעותית את הסבל כתוצאה מאותן נחירות וגם לשפר את הבריאות שלכם בצורה משמעותית.
  • הפחתת הצריכה של סיגריות, סמים, אלכוהול, וכדומה, עשויים לסייע במידה רבה להפחתת כמות הנחירות אצל בני אדם רבים. ההמלצה הרווחת היא להפסיק ולהימנע מצריכה של אלכוהול במיוחד לפני שאנחנו הולכים לישון, שכן צריכת אלכוהול לפני השינה מגבירה במיוחד את הסיכוי לנחירות. בנוסף, צריכה של מוצרים אלה אינה בריאה לנו בהיבטים אחרים ומגוונים.
  • שינה על הגב היא דבר שמגביר בצורה חד משמעית את כמות ועוצמת הנחירות. מטפלים רבים במעבדות השינה השונות ממליצים לאנשים שסובלים מנחירות לעבור לשינה על הצד, ובנוסף, כיום ישנם מספר מוצרים אשר קיימים ונועדו לעזור למטופלים לעבור משינה על הגב לשינה על הצד.
  • ישנם ניתוחים כיום אשר נועדו לשפר את זרימת האוויר לתוך חלל האף. מדובר על טיפול אשר נפוץ ועשוי לסייע בעיקר לאלו שסובלים מהפרעות מבניות באף כגון סטיית מחיצה.
יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו