פוליפים באף

תוכן עניינים

פוליפים באף והקשר לנחירותהנחירות מתרחשות כתוצאה מגורמים שונים, כולל קשיי נשימה, עודף משקל, או בעקבות ליקוי אנטומי בחלקים מסוימים הממוקמים בחלק האחורי של הגרון.

הנחירות נובעות כתוצאה משיבוש בזרימה הסדירה של האוויר בין אם כתוצאה מהפרעת נשימה חסימתית או כתוצאה מליקויים המתרחשים באף.

כשהנחירות נובעות כתוצאה מהפרעות באזור האף, יתכן שהצטבר גודש קל בו ניתן לטפל באמצעות תכשירים ביתיים פשוטים, אך במקרים מסוימים הנחירות עלולות לנבוע כתוצאה מהופעת פוליפים באזור האף.

פוליפ בודד או מספר פוליפים קטנים, אינם מעוררים נחירות, אך הצטברות פוליפים, או פוליפים מוגדלים, עלולים לגרום בהדרגה לחסימת דרכי הנשימה, ובכך להגביר את הישנות ועוצמת הנחירות.

מהם פוליפים באף ומדוע הם נוצרים?

פוליפים באף הם גידולים קטנים ושפירים, המצויים באזור הסינוסים. אך גודלם עשוי להשתנות. לעתים הם מופרדים ולעתים הם מופיעים כקבוצה. פוליפים נפוחים במיוחד עלולים לגרום בין השאר לנחירות, זאת בעקבות חסימה הדרגתית של דרכי הנשימה אשר מקורה בתהליכי חסימה המתרחשים באף.

לא ניתן לשים את האצבע על גורם ספציפי אשר מוביל  להופעתם של פוליפים באף, אולם לרוב פוליפים אלו  קשורים בקיומן של תופעות רפואיות שונות, בין אם מדובר באסטמה, מחלות דלקתיות שונת באזור האף או סיסטיק פיברוזיס. ההערכה היא שפוליפים אילו מקורם בתהליכים שונים המתרחשים בסביבת האף כגון דלקות שונות, מחלות עצביות, אלרגיות ועוד.

תסמיני פוליפים באף

סימפטומים הנלווים להופעתם של הפוליפים באף תלויים בגודלו של הפוליפ, שכן לרוב פוליפים קטנים כלל לא יהיו מלווים בתופעות רפואיות כאלה ואחרות. עם זאת, כאשר מופיעים באף פוליפים גדולים, הדבר עלול להיות כרוך בתסמינים שונים וביניהם – נזלת ממושכת, אף סתום, חוש טעם לקוי ועוד.

על פניו נראה כי  מדובר בתסמינים כלליים אשר עשויים להעיד על קיומן של תופעות רפואיות שונות, כמו- אלרגיה או שפעת. על כן, כאשר סימפטומים אלו נמשכים זמן רב, יש לגשת לרופא לצורך אבחון המצב, שכן יכול להיות כי תסמינים אלה נובעים כתוצאה מהימצאותם של פוליפים באזור האף.

לעתים, כאשר מדובר בפוליפים מוגדלים במיוחד, הדבר עלול לבוא לידי ביטוי בהפרעות נשימה חסימתיות, מצב אשר עלול להחמיר עוד יותר  את תופעת הנחירות אשר נלווית להימצאותם של הפוליפים.

הקשר בין פוליפים באף לנחירות בקרב תינוקות

בעוד שתופעת הנחירות נפוצה בקרב מבוגרים, הרי שכאשר מדובר בפעוטות ובתינוקות בפרט, תופעה זו עלולה להיות מסוכנת ולהוביל למצבים קשים, לרבות ליקויים בתפקוד הלב ומחסור בחמצן. מכיוון שהישנות הנחירות עלולה לפגוע באיכות השינה, הרי שתופעה זו עלולה לגרום להפרעות התפתחותיות שונות בקרב ילדים הלוקים בה.

במקרים רבים, נמצא כי הגורם לנחירות בקרב תינוקות הוא פוליפים מוגדלים באף אשר מונעים זרימה תקינה של האוויר בדרכי הנשימה. מצב זה מצריך טיפול מיידי, אולם במקרים קשים יותר כאשר הטיפול המסורתי אינו מסייע להעלים את התסמינים הנלווים לתופעה והנחירות מחריפות יותר ויותר, אין ברירה אלא לבצע הליך כירורגי לצורך הסרת הפוליפ.

שיטות טיפול והתמודדות עם פוליפים באף

כאמור, כאשר מדובר בפוליפים קטנים, לעתים אין בהכרח צורך בטיפול רפואי, שכן לרוב הם אינם מלווי בסימפטומים ממשיים. אולם, לעתים יש להסתייע בטיפול תרופתי הכולל תרסיסים שונים לאף  ותרופות המשלבות סטרואידים במשך תקופת זמן לא ממושכת, שכן תרופות אנטי דלקתיות עשויות לסייע להפחית משמעותית את גודל הפוליפ.

כשהטיפול התרופתי אינו משפר את המצב, או כשחלה חלה החמרה בתסמיני פוליפים, לרבות היווצרות של ליקויים רפואיים נוספים, לעתים אין ברירה אלא לבצע ניתוח כירורגי לצורך הוצאת הפוליפ. ניתוח זה מתבצע על ידי ניקוי אזורי האף ופתיחת המעברים השונים לצורך זרימה תקינה של אויר בדרכי הנשימה.

אמם ניתוח זה מסיר את הפוליפים בחלל האף ומעלים את תופעות המשנה הנלוות לכך לרבות – נחירות תכופות, אולם, במקרים רבים טיפול זה עמיד לתקופת זמן שאולה, כאשר הפוליפים עלולים להופיע שוב כעבור כמה שנים. עם זאת, לעתים ההופעה המחודשת של הפוליפ כרוכה בתסמינים קלים בלבד, כך שאין צורך בטיפול כירורגי חוזר.

אלו הם הגורמים שעשויים להוביל להיווצרות פוליפים באף

פוליפים באף נחשבים לסימפטום רפואי שעדיין לא נמצא במחקר ותודעה מספיקה, שכן ישנם סימני שאלה רבים אשר מרחפים בנושאים אלה. הרופאים והמדע הרפואי, מניחים ומסיקים כי פוליפים באף נוצרים כתוצאה ישירה של תהליך דלקתי אשר מופיע ברירית אשר מכסה את כל חלל האף שלנו ואת הסינוסים שמערכת האף שלנו. על פי הערכות רפואיות אלה, הדלקת שנוצרת באזורים אלה, גוררת בסופו של דבר הצטברות גדולה מאוד של נוזל בתוך תא הרקמה ובריריות, דבר שבסופו של דבר הופך להיות פוליפ באף.

מה יוצר את הדלקת אשר מופיעה באף בסופו של דבר?

גם מהבחינה הזו, לא ברור לרופאים ולמדע הרפואי שקיים בעולם מה הם הגורמים השונים שמביאים להיווצרות של דלקות בריריות שבאף, אך כמו במקרה הקודם, ישנם מספר השערות וסברות בנושא, כדלקמן:

  • תגובה אלרגית של הגוף לחשיפה ממושכת לגורמי זיהום אוויר
  • גורמים תורשתיים אשר עוברים בגנים
  • תהליך דלקתי אשר מגיח לעולם כתוצאה ישירה של נגיף, פטריה, או זיהום אשר נוצר בעקבות חיידקים
  • בעיות במערכת העצבים אשר גוררות התפתחות דלקתית

אלו הם גורמי הסיכון אשר מגבירים את הסיכון בהיווצרות פוליפים באף

כפי שציינו בשורות הקודמות, פוליפים נחשבים לנושא אשר נמצא במחלוקת בקרב המדע הרפואי ובקרב רופאים רבים. אולם, כיום ישנה הסכמה על מספר גורמים אשר קיימים בעולם ומגבירים את הסיכון להיווצרות של פוליפים באף. הגורמים הללו הם כדלקמן:

  • רגישות הקיימת לאספירין
  • אסתמה בגיל מבוגר
  • סינדרום צורג' שטראוס – מחלה נדירה מאוד אשר גורמת להחרבה ולהרס כולל של כלי הדם בגוף שלנו
  • כרבע מהחולים בציסטיק פיברוזיס חולים בפוליפים באף

אם אתם סובלים מנחירות או מתופעות אחרות הקשורות למערכת הנשימה, יכול מאוד להיות שהפתרון היחיד עבורכם הוא ניתוח. לכן, כדאי להתייעץ עם מומחה אף אוזן גרון ולבדוק מה הטיפול הראוי ביותר עבורכם, הן במטרה שתוכלו לנשום כמו שצריך והן בכדי שהשינה שלכם תשתפר. בנוסף, ברוב המכריע של המקרים, לא מדובר בפעולה כירורגית מאוד מורכבת והסיכון של הניתוח מאוד נמוך.

 

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו