הפרעות שינה

תוכן עניינים

 

הפרעות שינהלשינה יש מקום חשוב מאוד בחיינו. לא בכדי, אדם ממוצע ישן במהלך חייו מאות אלפי שעות. שינה אינה חשובה רק מהבחינה הבריאותית, אלא גם בכדי לשמור על אורח חיים תקין ולשמור בריאות נפשית טובה.

לא בכדי שגור הביטוי "שנת יופי", מאחר ובמהלכה הגוף עובר תהליכים חשובים, מתחזק את עצמו ושומר על יופיו הטבעי. לכן, כאשר ישנן הפרעות שינה, הדבר יכול לפגוע באופן משמעותי בשגרתו של אדם.

על אף העובדה כי מתייחסים אל הפרעות שינה באופן כללי, ישנן למעשה עשרות תופעות ותסמונות, פיזיות ונפשיות, הגורמות להפרעות בשינה. לכל אחת מהן הסיבות והתסמינים שלה, אולם כולן עלולות להפריע לשגרת היומיום באופן דרסטי. במאמר זה ריכזנו לפניכם את העיקריות שבהן, כמו גם מספר דרכים אפשרויות לטיפול.

מהן הפרעות שינה?

הפרעות שינה הנן תופעות גופניות, נפשיות וסביבתיות, הגורמות לכך שהאדם לא ישן כראוי. שינה בריאה מונה לפחות 8 שעות, בהתאם לגיל האדם. ילדים, לעומת זאת, זקוקים ליותר שעות שינה בכדי להתפתח כמו שצריך. כאשר ישנן הפרעות שינה, מחזור השינה נפגע והאדם נעשה ישנוני ועייף מאוד בשעות הערות.

ישנו מגוון רחב של הפרעות שינה. הפרעת השינה הידועה והרווחת ביותר הינה אינסומניה או נדודי שינה. הפרעה זו כוללת קשיים בהירדמות, יקיצות מוקדמות ומספר יקיצות במהלך הלילה. הפרעה זו יכולה להיות קצרת מועד או ארוכת טווח, בהתאם לסיבות ולנסיבות.

הפרעת שינה נוספת הנה תסמונת הרגליים העצבניות, הגורמת לתנועות לא רצוניות בגפיים התחתונות במהלך השינה או ניסיון להירדמות. עקב כך, הסובל מהתסמונת מתעורר מספר פעמים בלילה, או שאינו מצליח להירדם כלל.

סהרוריות היא הפרעת שינה הגורמת לאדם להתהלך או לבצע פעולות למיניהן, תוך כדי שינה. לרוב, בשעות הערות, הסהרורי אינו זוכר את פעולותיו במהלך הלילה. תסמונת נוספת הגורמת להפרעת שינה היא תסמונת "השינה המאוחרת", כאשר אדם אינו מצליח להירדם עד השעות הקטנות של הלילה. דבר זה גורם לו להתעורר מאוחר יותר ממה שתכנן, לעיתים אף בשעות הצהריים המאוחרות. הפרעות שינה נוספות כוללות בין היתר ביעותי לילה, הרטבות לילה, נרקולפסיה, דום נשימה בשינה, חריקת שיניים ועוד.

הפרעות שינה – סיבות והשפעות

הפרעות שינה יכולות להיגרם מסיבות רבות, הכוללות בין היתר מצב גופני, דיכאון, חרדה, רעש חזק, עצבנות, טמפרטורה ועוד. סיבות אלו יכולות להיגרם גם עקב לחץ זמני, כגון לפני בחינה או אירוע חשוב, או עקב אירוע טראומטי, כגון פטירת בן משפחה או אהבה נכזבת.

באותה המידה שהפרעות שינה יכולות להיגרם עקב מספר גורמים, הן יכולות לגרום למספר תסמינים, פרט לעייפות מוגברת. הפרעות שינה יכולות לגרום למצב בריאותי ירוד, מערכת חיסונית חלשה, הצטננויות חוזרות ונשנות, אפאתיות, תוקפנות, חוסר מנוחה ועצבנות, חוסר ריכוז וקשב, פגיעה במוטוריקה ועוד.

כיצד ניתן לטפל בהפרעות שינה?

כמו כל מחלה ובעיה גופנית הדורשות פיתרון, כך גם הפרעות שינה דורשות אבחון מדויק לשם מציאת הסיבה הנכונה. לעיתים, ישנן מספר סיבות הגורמות גם יחד להפרעה, אולם בדרך כלל נוצר מצב שסיבה אחת גורמת לסיבה אחרת וכן הלאה. לדוגמא, קשיים בהירדמות עלולים להוביל לדיכאון ולחץ, אשר שניהם גורמים להפרעות שינה.

בכדי לאבחן הפרעות שינה כראוי, יש לגשת למעבדות שינה, בהן מנטרים את הנבדק ובוחנים את איכות השינה שלו. על כן, הנבדק ישן שנת לילה אחת לפחות בין כותליה של מעבדת השינה, תוך כדי בדיקה וניטור המערכות השונות שלו. בדיקה אחרת כוללת ענידת מכשיר מיוחד המודד את ההתנהלות השבועית, מבלי שהנבדק יידרש לבלות במעבדה.

באמצעות בדיקות אלו ניתן למצוא מאילו הפרעות שינה הוא סובל ובכך לטפל בו בהתאם. ישנו מגוון דרכים לטיפול בהפרעות השינה, החל מטיפולים רפואיים, דרך מתן כדורי שינה ועד לטיפולים פסיכולוגיים. כל זאת בהתאם להפרעה ולאדם הסובל ממנה.

הפרעות שינה ועל הקשר של הפרעות השינה השונות למצב הנפשי

בשונה ממחלות ותסמונות רפואיות אחרות, לעתים קרובות, הפרעות שינה נגרמות ומגיחות לחיינו בגלל מצבים נפשיים איתם אנחנו, או אותם אנשים שסובלים מהפרעות השינה השונות מתמודדים. למעשה, להפרעות שינה יש קשר ישיר ובלתי נפרד למצבים נפשיים מסובכים, זאת לדוגמת – לחץ, חרדה, סטרס נפשי, דכאון, ועוד מצבים נפשיים נוספים.

מחקרים רפואיים בתחום חקר השינה, הראו כי אנשים שהעידו על עצמם כי הם מתמודדים עם מצבים נפשיים מורכבים, הם אותם אנשים שסבלו מבחינה סטטיסטית מהפרעות שינה כאלה ואחרות באחוזים גדולים הרבה הרבה יותר, ובצורה משמעותית. הסיבה לכך לא ברור, אך עלינו לזכור כי תחום חקר השינה הוא תחום אפור מאוד, לו קיימים פערים וחורי ידע גולים ומשמעותיים. חוקרים רבים של תחום השינה, מסבירים כי יש קשר בין העומס שקיים על המוח שלנו, לבין היכולת להירדם בקלות, ועל כן, סביר להניח שאנשים עם מצבים נפשיים מורכבים, נוטים לסבול ולחוות הפרעות שינה כאלה ואחרות. אחד התחומים שמציעים פתרון לדבר הזה בדיוק, זה תחום הרפואה המשלימה.

כיצד הרפואה המשלימה מציעה לנו דרכי התמודדות עם הפרעות שינה?

הרפואה המשלימה היא רפואה שמאמינה בצורה חד משמעית, כי יש קשר בין מצב נפשי של בן אדם, לבין מחלות ותסמונות רפואיות שמופיעות אצל אותו האדם. למעשה, הרפואה המשלימה טוענת שלכל מחלה יש סיבה נפשית שהובילה להופעת המחלה. כמו כן, הרפואה המשלימה מייחסת חשיבות רבה למצבים הנפשיים הבאים על הופעת מחלות – חרדה, דכאון, עצב, וכיוצא בזאת. הטיפולים הרפואיים השונים שהרפואה המשלימה מציעה, זה טיפולים רפואיים שעובדים על הנפש, ועל המצב הנפשי, זאת כדי לשפר תוך כדי גם את המצב הרפואי שלנו.

בכל אופן, אם אתם סובלים מהפרעות שינה באופן כזה או אחר, חשוב מאוד לטפל בנושא כדי שתוכלו לישון טוב יתר. השינה משפיעה במידה רבה על כל מערכות הגוף וחיונית לשמירה על בריאות חזקה, נפשית וגם פיזית כמובן. אנשים שישנים טוב הם אנשים בריאים יותר, שמחים יותר ואנרגתיים יותר לאורך זמן.

בשום פנים ואופן לא להציץ בשעון!

אם אתם סובלים הפרעות שינה או קשיים בשינה תקינה, אתם כנראה מכירים את הסיטואציה הבאה – אתם לא מצליחים להירדם, אתם נכנסים ללחץ מסוים, ואתם מתחילים לבדוק כל פרק זמן מסוים מה היא השעה כבר. כשאתם קולטים שהשעה מאוחרת, ולמעשה שלא הצלחתם להירדם לאורך זמן רב, אתם נלחצים ישר ללחץ גדול. הדאגה הזאת, דאגה שנובעת מ"כמה שעות שינה נותרו לי לפני שאני קם" הוא לחץ מובן, אך הוא לא תורם בשום פנים ואופן להירדמות שלכם, ולהפך, הוא יוצר אצלכם לחץ גדול יותר – לחץ שמרחיק אתכם מהירדמות ומשינה טובה כאמור.

לא לחשוב על כאבי הגב

אנשים רבים מתמודדים עם מצבים שבהם הם לא מצליחים לישון בגלל בעיות או כאבים כאלה ואחרים בגב. למעשה, אחוז גדול מהאוכלוסייה חש חוסר נוחות מסוימת במהלך השינה, חוסר נוחות שבדרך כלל מורגש באזורי הגב, או הגב התחתון בפרט. ישנם מספר פתרונות וטיפים כיצד לישון בתנוחה הנכונה ביותר עבור הקטנת כאבי הגב וההפרעות השונות בגב במהלך השינה, אולם – אנחנו ממליצים לכם בראש ובראשונה לנסות לחשוב ולייחס חשיבות מועטה ככל הניתן לכאבי הגב שאתם מרגישים לפני שאתם הולכים לישון. אומנם כאבי גב הם לא נעימים, אך במרב המקרים לא מדובר על כאבי גב שעלולים להפריע לכם לשינה תקינה. בנוסף, אם אתם סובלים מכאבי גב כרוניים, יש היום המון פתרונות כמו למשל רכישת מזרן מותאם באופן אישי לבעיה ממנה אתם סובלים, בחירת כרית אחרת, הקפדה על ביצוע פעילות גופנית המסייעת לרווח את החוליות בגב כמו יוגה, פלדנקרייז, פילטיס ושחייה.

הקטנת צריכת הקפה

רוב האוכלוסייה כיום שותה קפה בעצימות כזו או אחרת. קפה, הפך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, זאת כאשר אנשים רבים צורכים קפה מספר רב של פעמים ביום. עבור אנשים אלה, צריכת הקפה יכולה להשפיע בצורה חד משמעית על קשיים בהירדמות. במידה ואתם או אחד הקרובים שלכם מתמודדים עם קשיים בהירדמות, נסו לחתוך בצריכת הקפה היומית שלכם ולהימנע משתיית קפאין בסמוך לשינה.

קראו עוד:

הפרעות שינה וטרשת נפוצה

 

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו