נחירות בגיל מבוגר

תוכן עניינים

נחירות בגיל מבוגרנחירות מתרחשות כשהאזור בחלק האחורי של הגרון הופך להיות צר לעיתים במהלך השינה, כשהשרירים נרגעים ואף נאטמים באופן זמני. כמות האוויר הזורמת דרך פתח קטן זה עשויה לגרום לרקמות הסובבות את הפתח לרטוט, מה שמוביל ליצירת קולות של נחירות.

מבוגרים שונים הסובלים מהתופעה חווים הצטמצמות זו של פתח האוויר בגרון, באף או בפה, מסיבות שונות, המחמירות כשאדם נושם דרך הפה או כשהוא סובל מחסימה באף.

כמעט כל אדם נוחר מדי פעם, אך אם הנחירות מתרחשות לעיתים קרובות, הן משפיעות על כמות ואיכות השינה של הסובל מהן, כמו גם של בני משפחתו ושותפיו למיטה. נחירות עשויות להוביל לבעיות שינה, עייפות במהלך היום, עצבנות ובעיות בריאות רבות.

אם הנחירות מפריעות לשינה של בן או בת הזוג, הן עשויות אף ליצור בעיות משמעותיות ביחסים. למרבה המזל, שינה בחדרים נפרדים אינה שיטת הטיפול היחידה, שלא לומר הטובה, עבור נחירות בגיל מבוגר. קיימים פתרונות יעילים רבים בהם ניתן לנקוט ולהשיג שנת לילה טובה.

נחירות בגיל מבוגר: מהם הגורמים העיקריים?

נחירות בגיל מבוגר באות ליידי ביטוי מסיבות שונות, הגורמים הנפוצים כוללים:

עודף משקל או כושר גופני לקוי – רקמת שומן ושרירים חלשים תורמים לנחירות. גם אם אדם אינו סובל מעודף משקל, נשיאת משקל עודף סביב הצוואר או הגרון בלבד, עלולה לגרום לנחירות.

גיל – באמצע גיל המעבר, הגרון הופך להיות צר יותר, וטווח תנועת השרירים בגרון פוחת.

מבנה גוף – לגברים יש מעברי אוויר צרים יותר מאשר לנשים. גרון צר, חך שסוע, פוליפים מוגדלים, ותכונות גופניות אחרות התורמות לנחירות, הן בדרך כל תורשתיות.

בעיות באף ובסינוסים – חסימה בדרכי הנשימה גורמת לאף להיסתם וליצור חלל בגרון, מה שמוביל לנחירות.

אלכוהול, עישון ותרופות – שתייה כבדה של אלכוהול, עישון מוגבר ותרופות מסוימות, כגון תרופות הרגעה, מגדילים את הרפיית השרירים, ובכך גורמים להגברת הנחירות.

תנוחת שינה – שינה על הגב גורמת לשרירי הגרון להירגע ולחסום את דרכי הנשימה.

תסמיני נחירות בגיל מבוגר

נחירות בגיל מבוגר – במצב זה מבוגר נוחר עשוי להבחין בתסמינים שונים הכוללים:

  • רעשי נשימות במהלך השינה
  • ישנוניות מוגזמת בשעות היום
  • קשיי ריכוז
  • כאבי ראש בבוקר
  • כאבי גרון
  • שינה חסרת מנוחה
  • התנשפויות או תחושת מחנק בלילה
  • לחץ דם גבוה
  • כאבי חזה בלילה
  • התעוררות כתוצאה מתחושת חנק או התנשפויות
  • נחירות חזקות המשבשות את השינה של בן או בת הזוג.

אבחון של נחירות בגיל מבוגר

הרופא ישאל על אלרגיות כלשהן, כמו גם על דפוסי האכילה, התרופות הנצרכות והרגלי שתיית אלכוהול או עישון.

הוא יבחן את הגרון ומעברי האף לאיתור סימנים באף, בפה, בשיניים, בלסת או עיוותי גרון העשויים לתרום לנחירות. אם הרופא חושד במצב של דום נשימה בשינה, ניתן לבצע בדיקות נוספות במעבדת שינה, לניתוח דפוסי הנחירות והתדירות בה אדם מפסיק לנשום במהלך השינה.

טיפולים רפואיים לנחירות

כשצעדים עצמיים להפסקת נחירות אינם מסייעים, יש להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון, שימליץ על מכשיר רפואי או הליך כירורגי כגון:

לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP) – כדי לשמור על דרכי נשימה פתוחים במהלך השינה, ניתן להניח ליד המיטה מכשיר שמעביר אוויר דחוס לתוך מסכה אותה מרכיבים על האף או הפנים.

ניתוח – להגדלת גודל דרכי הנשימה באמצעות הסרת רקמות או תיקון ליקויים.

טיפול לייזר מקצר את הענבל, הרקמות הרכות התלויות בחלק האחורי של הגרון, לביצוע חתכים קטנים בחך מכל צד. בהליך זה, הרקמות הסובבות מונעות את התנודות הגורמות לנחירות.

שתלים – החדרת שתלי פלסטיק קטנים לתוך החך הרך המסייעים למניעת קריסת החך.

מה הם סימני האזהרה השונים הקיימים אצל נחירות בגיל מבוגר, המחייבים פנייה מיידית של ממש לרופא?

כפי שהצלחנו להבין מהשורות הקודמות של כתבה זו, נחירות בגיל מבוגר הן תסמין פופולארי, זאת כאשר למעשה אחוז גדול מהמבוגרים בעולם, במיוחד כאשר מדובר על גברים מבוגרים, סובלים בסופו של דבר מהתופעה נחירות בגיל מבוגר. בדרך כלל כאמור מדובר על מצבים שגרתיים שגם לא מסכנים ולא מביאים לבעיות בריאותיות, אך כן יש מצבים שבהם חשוב לבדוק את הנושא לעומק, בין אם מדובר בבעיה בריאותית ובין אם הדבר פוגע באיכות השינה ובאיכות החיים שלכם.

נחירות אצל מבוגרים יכולות להיות מסכנות חיים במצבים הבאים

במידה ואתם או אחד מהקרובים שלכם, נמצאים ברמת סיכון מוגברת לחלות במחלת לב או שהם כבר סובלים ממחלת לב, כל הנושא הזה של נחירות בגיל מבוגר חייבות להיבדק לעומק ובאופן רפואי מקצועי. נחירות במצבים כאלה עלולות להעיד על תסמינים מוקדמים כמו למשל כאבים בחזה, כאבי חזה בשל מאמץ, ועוד נוספים, זאת כאשר כל אלו יכולים להוות סממנים מקדימים של ממש להתקפי לב, ומחלות הלב השונות שקיימות.

כיצד ניתן ללמוד לחיות לצד הנחירות?

בסופו של דבר, במרב המקרים לא נוכל להעביר את הנחירות לחלוטין, זאת בשל העובדה שנחירות מהוות מעין סטטוס קיים. אולם, נחירות יכולות להתפתח לאט לאט לדבר מסוכן של ממש, לדוגמה אנשים מבוגרים שחווים עצירה רגעית של הנשימה שלהם לאורך מספר רגעים ספורים. על מנת לחיות לצד הנחירות, ללא פיתוח סיכונים נוספים, מומלץ מאוד לבצע שינויים בהרגלי החיים, שינויים כאלה עשויים והועיל ולשפר את המצב הקיים מבחינת נחירות – הפסקת עישון, צריכה פחותה של אלכוהול, ירידה במשקל, ועוד, הם רק חלק מרשימה של דברים שיכולים להקל על מצב הנחירות הקיים. אם למשל אתם סובלים מעודף משקל, שווה להיעזר באיש מקצוע שיכווין אתכם. ותוכלו להוריד במשקל גם כדי לשפר את מצב הנחירות וגם בשביל הבריאות שלכם.

בנוסף, ניתן להחליף את המזרן ולנסות לשנות תנוחה מהגב אל הצד, מה שיכול במידה רבה לעזור להפחית את הנחירות. יש גם היום כל מיני טיפולים אלטרנטיביים שיכולים לעזור.

 7 טיפים שיסייעו לכם בהפסקת הנחירות >>>

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו