קללת אונדין – דום נשימה בשינה

תוכן עניינים

 

אקללת אונדיןחת מהפרעות השינה המסוכנות ביותר היא דום נשימה בשינה. מדובר בתסמונת המתבטאת בהפסקות נשימה תוך כדי שינה. הדבר קורה פעמים רבות במהלך הלילה ועקב כך נפגמת איכות השינה של האדם. התופעה אינה שכיחה וסובלים ממנה כשישה אחוזים בלבד מהאוכלוסייה.

קיימים שני סוגים עיקריים של דום נשימה בשינה. הראשון: דום נשימה חסימתי. נגרם כתוצאה מחסימת דרכי האוויר. השני: דום נשימה מרכזי, הוא פחות שכיח ונגרם עקב כך שמרכז הנשימה במוח לא שולח את הגירוי החשמלי הנחוץ לשרירי הנשימה כדי לפעול.

סוג שלישי של דום נשימה הינו הנדיר ביותר וגם הקטלני ביותר. הוא ידוע בשמו הדרמטי "קללת אונדין".  שכיחותו קטנה ובעשור האחרון דווח על כמאתיים חולים בסך הכל בכל רחבי העולם. ללא טיפול המחלה קטלנית. בשונה משאר הסוגים של דום נשימה בשינה, שבהם הנשימה חוזרת בעצמה בכל פעם מחדש, כאן המצב הוא שונה. החולה במחלה הולך לישון ופשוט מת בשנתו. נשימתו נעצרת ואינה שבה אליו עוד.

דום נשימה חסימתי

חסימת דרכי האוויר העלולה לגרום לדום נשימה חסימתי נובעת מכך שבסיס הלשון והחך הרך צונחים במהלך השינה לכיוון מטה וחוסמים את הדרך שבה האוויר אמור לעבור. עקב כך נגרמת הפסקת נשימה ובעקבותיה ירידת החמצן בדם.

מנגנון ההגנה של הגוף מעיר את החולה לרגע, הוא מחדש את הנשימה על ידי פתיחת מעברי האוויר וחוזר לישון. הפעולה מתבצעת באופן לא מודע ומלווה בנחירה רמה. הפסקת הנשימה נמשכת מספר שניות, לרוב, לא יותר מחצי דקה. במקרים חמורים זה עלול להמשך עד שתי דקות ומלווה בסכנת חיים ממשית.

לרוב, אין הדבר קורה למשך זמן כה רב והסובלים מכך נפגעים, בעיקר, עקב איכות השינה הלקויה המאופיינת ביקיצות רבות. שינה שאינה רצופה גורמת לעייפות במהלך היום מאחר והאדם אינו עובר את כל השלבים מרגע ההרדמות ועד ליקיצה בבוקר. הללו הכרחיים לשינה בריאה.

דום נשימה מרכזי

כאשר מרכז הנשימה שבמוח אינו שולח את הגירוי החשמלי הנחוץ לשרירי הנשימה כדי להיכנס לפעולה, נוצר דום נשימה מרכזי. מדובר בתסמונת שאינה שכיחה יחסית ולרוב, עלולה להיגרם עקב פגיעה במוח. אצל תינוקות או ילדים קטנים הדבר עלול לנבוע מהתפתחות לא תקינה של אזור זה.

חשוב לציין כאן שקיים סוג נוסף של דום נשימה בשינה המשלב את שני הסוגים שהוזכרו לעיל. הוא נקרא דום נשימה משולב וכולל בתוכו את שתי התופעות, החסימתית והמרכזית.

 אגדה או מציאות

קללת אונדין היא תסמונת של דום נשימה בשינה השייכת, על פי ההגדרה המקובלת, לסוג המרכזי. כלומר היא נגרמת עקב טראומה או פגיעה בעצב המוח. באותה מידה היא יכולה להופיע אצל התינוק מרגע לידתו.

מדובר בתופעה נדירה מאוד. כאשר מתייחסים לחולים הנולדים עמה מדובר על תינוק אחד לכל מיליון ומאתיים הלוקה במחלה. רבים מהם נמצאו כחולים במחלות אחרות ובגידולים באזור גזע המוח ותאי הרכס העצבי.

המחלה היא קטלנית. ללא טיפול מתאים אין לחולה בה סיכוי לשרוד. דרכי ההתמודדות עם התסמונת כוללים הנשמה מלאכותית או ביצוע מקצב חשמלי לעצב הסרעפת. הנשימה המופסקת במהלך השינה אינה חוזרת מעצמה ולכן המחלה כה מסוכנת וכל שינה עלולה להסתיים במות החולה.

השם היוצא דופן שניתן לה מסתמך על אגדה גרמנית ישנה לפיה הנימפה המיתולוגית, אונדין, קיללה את בן זוגה האנושי, בכך שישכח לנשום בשנתו. הקללה באה לאחר שהיא תפסה אותו בזרועות אישה אחרת.

הטיפול

דרכי הטיפול המקובלות בכל סוגי התסמונות של דום נשימה בשינה הם באמצעות מכשירים המחקים מלאכותית את פעולת הנשימה בכל רגע שהיא נעצרת.

קללת אונדין – מה עוד ידוע לנו על קללת אונדין, ועל הדרך שבה היא מופיעה אצל אנשים שסובלים מנה?

כפי שכבר הספקתם להבין מקריאת השורות הקודמות, קללת אונדין מהווה מעין תעלומה, אשר נמצאת בעננת עשן גדולה ובמחלוקת רבה בקרב רופאים וחוקרים רבים. כיום, ישנם מחקרים אשר טוענים מצד אחד, כי קללת אונדין הינה מחלה אשר מועברת באופן גנטי, כלומר, מדובר על מוטציה מסוימת אשר מתרחשת בDNA שלנו וגורמת להופעת התסמין. מאידך, אותם המחקרים טוענים כי קללת אונדין היא אומנם מוטציה בDNA, כך לא מדובר על מחלה תורשתית בכלל.

מה הם התסמינים הנפוצים עבור אלו שחולים בקללת אונדין?

חלק גדול מהאנשים שנטען כי הם סובלים מקללת אונדין, מספרים כי חלק מהתסמינים שהם חווים קשור לקושי הנשימה, צורך בהנשמה מלאכותית לאורך כל שעות היום, וקשיים בנשימה לא רק בזמן השינה, אלא גם בזמן הערות. אצל מרב החולים בקללת אונדין, הם ייאלצו לעבור למעשה ניתוחים פולשניים כבר בעוד ילדים צעירים, שכן, מדובר למעשה על תסמונת חזקה, קיצונית, ומסוכנת ביותר – אשר יכולה במקרים רבים להביא לכדי מצב של סיכון חיים ממשי. קללת אונדין היא כל כך קשה ורצינית, שכן מי שחולה בה, לא יכול לשרוד ללא הנשמה מלאכותית, זאת כאשר כל שינה ללא מכונת הנשמה מלאכותית, עשויה להביא לכדי מותם.

קללת אונדין – הבעיה טמונה בחוסר הידע ובחוסר המחקר הרפואי

למעשה, הדבר הקשה ביותר שפוגע בחולים בקללת אונדין והמשפחות שלהם, זה העובדה כי מדובר על תסמונת רפואית אשר לא נמצאת במחקר ובידע רפואי באופן מספק, מה שמקשה מאוד על התאמת תכנית טיפולית מתאימה וראויה דיה. הפערים הגדולים הללו בידע על קללת אונדין, גורמת לכך שחולים בקללת אונדין נאלצים להתמודד עם התסמונת ללא כל תרופה, טיפול, או ידע מקצועי שעשוי לסייע להם בהתמודדות. מדובר באחת התסמונות הכי נדירות שקיימות והיא יכולה להשפיע במידה רבה על תפקודן של מערכות נוספות בגוף שלנו. לפרטים ומידע נוסף על התסמונת כמו גם דרכי התמודדות איתה, ניתן להצטרף לקבוצות וקהילות בפייסבוק.

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו