דום נשימה בשינה הוא מצב בו נגרמות הפסקות נשימה במהלך השינה. מדובר במצב המונע מהשינה להיות אפקטיבית ועל כן גורם לעייפות תמידית. אנשים הסובלים מדום שנימה בשינה מתאפיינים בעיקר על ידי נחירות חזקות ביותר ותחושת עייפות מתמדת, אפילו אחרי כמות מספקת של שעות שינה.
סוגים של דום נשימה בשינה
- דום נשימה חסימתי – זאת הצורה הנפוצה יותר של דום נשימה בשינה, המופיעה על רקע הרפיה של שרירי הנשימה וחסימה של מעבר האוויר.
- דום נשימה מרכזי – מצב נדיר יותר המופיע כאשר מרכז הנשימה במוח לא פועל בצורה מתאימה, ותהליך הנשימה לא נשלט בצורה טובה.
הגורמים לדום נשימה בשינה ממקור חסימתי
דום נשימה חסימתי מופיע כאשר שרירי העזר הנשימתיים מתרפים ומונעים את התמיכה הנדרשת מאזור החיך והגרון. מדובר בשרירים של חלקו האחורי של הצוואר, שאחראים לתמוך בגרון, בענבל, בשקדים ותפקידם לאפשר את נתיב האוויר פתוח. כאשר השרירים האלה מתרפים, נתיב האוויר הופך צר ופחות אוויר נכנס לריאות בתהליך הנשימה.
ההפרעה הזו יכולה להופיע 30 פעמים בשעה או יותר, ובכך לגרום לפגיעה קשה במהלך השינה, המתבטאת בעייפות רבה במהלך היום.
הגורמים לדום נשימה מרכזי
הסימנים של דום נשימה בשינה
הסימנים של דום נשימה בשינה משתנים, והעיקריים ביניהם הם:
- עייפות במהלך היום – מאחר ושנת הלילה אינה טובה, אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה סובלים מעייפות רבה המתבטאת בהפרעה לתפקוד היום יומי. קיימים מקרים רבים בהם אנשים נרדמים בקלות במהלך היום – בישיבות, מול הטלויזיה או בשיחה עם חברים, ומצבים כאלה מצביעים על דום נשימה בשינה. העייפות מתבטאת גם בקשיי קשב וריכוז, והפרעה בתפקוד הכללי אשר לפעמים אף גורמת לפיטורים ממקום העבודה.
- נחירות חזקות – נחירות חזקות מאוד טיפוסיות יותר לדום נשימה חסימתי. בדרך כלל האנשים הסובלים מכך לא יכולים להתלונן על הנחירות בעצמן, ולכן חשוב להשיג פרטים אלה מבני הזוג.
- סימנים אופייניים כאשר מתעוררים בבוקר – אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה סובלים מכאבי ראש בבוקר, המלווים לכאבי גרון ויובש בפה.
גורמים סיכון לדום נשימה בשינה
- משקל עודף – עודפי משקל באזור הצוואר וסביב נתיב האוויר מגבירים את הסיכון לחסימת דרכי האוויר. רוב הסובלים מדום נשימה בשינה הם אכן אנשים שמנים, אך יש לציין שלא כל הסובלים מהבעיה סובלים גם מעודף משקל.
- חסימה אנטומית של דרכי האוויר – קיימים מקרים של חסימה אנטומית של דרכי האוויר, אשר יכולה להיות מולדת או נרכשת. הבעיה יכולה להתבטא אצל אנשים עם דרכי אוויר צרות, אדנואידים החוסמים את הנשימה או תגובה אלרגית שמובילה לחסימה.
- גברים, גיל מבוגר, סיפור משפחתי – מגבירים את הסיכון להופעת ההפרעה.
טיפול ואבחנה של דום נשימה בשינה
אבחנת ההפרעה מתבצעת על ידי סיפור מתאים ובדיקה במעבדת שינה. הטיפול יכול להתבצע על ידי מסיכות מתאימות כמו CPAP.