דום נשימה חסימתי הוא מצב נפוץ הגורם להפרעה קשה בנשימה במהלך השנה, המובילה לנחירות חזקות ולעייפות במהלך היום.
האבחנה של ההפרעה מתבצעת בעיקר על ידי בדיקה במעבדת שינה, והטיפול במצב זה חיוני לתפקוד התקין במהלך היום יום.
השמנה כגורם לדום נשימה חסימתי
אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לדום נשימה חסימתי הוא השמנה, ורוב האנשים הסובלים מהשמנה קיצונית סובלים גם מרמה מסויימת של דום נשימה חסימתי.
סיבוכים של דום נשימה חסימתי
הסיבוכים העיקריים של דום נשימה חסימתי קשורים לחסר החמור בשעות שינה, ודורשים לכן טיפול רפואי. הסיבוכים העיקריים הם:
- יתר לחץ דם והפרעות לב – הירידה ברמת החמצן בדם במהלך השינה גורמת להגברת לחץ הדם ועליה בתפקוד מערכת הלב. אי לכך, אנשים הסובלים ממצב זה יפתחו עם הזמן יתר לחץ דם ופגיעה לבבית כמו פרפור פרוזדורים או אפילו אי ספיקת לב. הסיכון העיקרי במצב זה הוא להתפתחות של שבץ ואף מוות פתאומי.
- עייפות במהלך היום – אנשים הסובלים מדום נשימה חסימתי סובלים מעייפות קשה במהלך היום, ונוטים להירדם לעיתים תכופות. מצב זה מפריע לתפקודם השוטף, הם נרדמים במהלך פעילויות חשובות כמו שיחות עם אנשים אחרים ואף נהיגה, ובכך מסכנים את עצמם ואת החברה. במקרים רבים, דום נשימה חסימתי גורם לירידה בתפקוד במקום העבודה ואף יכול להביא לפיטורין.
אבחנה של דום נשימה חסימתי
אל מעבדת השינה מגיעים המטופלים בערב, שם מחוברים אל אלקטרודות שונות הבודקים מדדים מסויימים כמו תנועת בית החזה, ריווי החמצן בדם, דופק, לחץ דם, פעילות מוחית וכו’. הנבדקים נמצאים במעבדה במשך הלילה ובמהלך שנתם מנוטרים על מנת להבין האם הם סובלים מדום נשימה חסימתי או מהפרעה אחרת.
המשך הבירור של דום נשימה חסימתי
לאחר קבלת אבחנה חיובית בבדיקה במעבדת שינה, מופנים החולים לרופא אף אוזן גרון על מנת לשלול חסימה מכנית במערכת הנשימה. קיימים מקרים רבים בהם אדנואידים או הפרעות אנטומיות אחרות גורמים להפרעה בנתיב האוויר ולדום נשימה בשינה. מקרים אלה שכיחים יותר בילדים ובצעירים, אך יכולים להופיע גם אצל מבוגרים.
מלבד זאת, במקרים רבים מופנים המטופלים גם לקרדיולוג על מנת לשלול פגיעה לבבית ולנוירולוג על מנת לשלול דום נשימה מרכזי.