לשינה יש מקום חשוב מאוד בחיינו. לא בכדי, אדם ממוצע ישן במהלך חייו מאות אלפי שעות. שינה אינה חשובה רק מהבחינה הבריאותית, אלא גם בכדי לשמור על אורח חיים תקין ולשמור בריאות נפשית טובה.
על אף העובדה כי מתייחסים אל הפרעות שינה באופן כללי, ישנן למעשה עשרות תופעות ותסמונות, פיזיות ונפשיות, הגורמות להפרעות בשינה. לכל אחת מהן הסיבות והתסמינים שלה, אולם כולן עלולות להפריע לשגרת היומיום באופן דרסטי. במאמר זה ריכזנו לפניכם את העיקריות שבהן, כמו גם מספר דרכים אפשרויות לטיפול.
מהן הפרעות שינה?
ישנו מגוון רחב של הפרעות שינה. הפרעת השינה הידועה והרווחת ביותר הינה אינסומניה או נדודי שינה. הפרעה זו כוללת קשיים בהירדמות, יקיצות מוקדמות ומספר יקיצות במהלך הלילה. הפרעה זו יכולה להיות קצרת מועד או ארוכת טווח, בהתאם לסיבות ולנסיבות.
סהרוריות היא הפרעת שינה הגורמת לאדם להתהלך או לבצע פעולות למיניהן, תוך כדי שינה. לרוב, בשעות הערות, הסהרורי אינו זוכר את פעולותיו במהלך הלילה. תסמונת נוספת הגורמת להפרעת שינה היא תסמונת “השינה המאוחרת”, כאשר אדם אינו מצליח להירדם עד השעות הקטנות של הלילה. דבר זה גורם לו להתעורר מאוחר יותר ממה שתכנן, לעיתים אף בשעות הצהריים המאוחרות. הפרעות שינה נוספות כוללות בין היתר ביעותי לילה, הרטבות לילה, נרקולפסיה, דום נשימה בשינה, חריקת שיניים ועוד.
הפרעות שינה – סיבות והשפעות
באותה המידה שהפרעות שינה יכולות להיגרם עקב מספר גורמים, הן יכולות לגרום למספר תסמינים, פרט לעייפות מוגברת. הפרעות שינה יכולות לגרום למצב בריאותי ירוד, מערכת חיסונית חלשה, הצטננויות חוזרות ונשנות, אפאתיות, תוקפנות, חוסר מנוחה ועצבנות, חוסר ריכוז וקשב, פגיעה במוטוריקה ועוד.
כיצד ניתן לטפל בהפרעות שינה?
בכדי לאבחן הפרעות שינה כראוי, יש לגשת למעבדות שינה, בהן מנטרים את הנבדק ובוחנים את איכות השינה שלו. על כן, הנבדק ישן שנת לילה אחת לפחות בין כותליה של מעבדת השינה, תוך כדי בדיקה וניטור המערכות השונות שלו. בדיקה אחרת כוללת ענידת מכשיר מיוחד המודד את ההתנהלות השבועית, מבלי שהנבדק יידרש לבלות במעבדה.
באמצעות בדיקות אלו ניתן למצוא מאילו הפרעות שינה הוא סובל ובכך לטפל בו בהתאם. ישנו מגוון דרכים לטיפול בהפרעות השינה, החל מטיפולים רפואיים, דרך מתן כדורי שינה ועד לטיפולים פסיכולוגיים. כל זאת בהתאם להפרעה ולאדם הסובל ממנה. קראו עוד: הפרעות שינה וטרשת נפוצה