דום נשימה ונחירות מבטאים מצבים פתולוגיים של מערכת הנשימה, במהלכם מופיעה חסימה או היצרות של דרכי האוויר בזמן השינה. אחד הסיבוכים החשובים של המצבים האלה הוא התפתחות של יתר לחץ דם וסיכון למחלות הקשורות אליו כמו התקף לב, אי ספיקת לב ושבץ מוחי.
איך הפרעות נשימה בשינה גורמות להתפתחות יתר לחץ דם?
הפרעות הנשימה המדוברות, הכוללות בעיקר דום נשימה חסימתי ונחירות מובילות לירידה בריווי החמצן בזמן השינה. מכיוון שמערכת הנשימה לא פועלת בצורה תקינה אצל אנשים הסובלים מהפרעות נשימה בשינה, מופיעים אירועים רבים של היפוקסיה (ירידה ברמת החמצן בדם) המשרים סטרס רב על הגוף.
מצב חמור יותר אצל חולי לב
במקרים שהחולים הסובלים מהפרעה נשימתית בשינה סובלים כבר מראש ממחלת רקע לבבית, הסיכון לפתח סיבוכים חמור עוד יותר. במקרים אלו, הסיבוך העיקרי המופיע הוא שבץ, אך יכולים להופיע סיבוכים נוספים כמו פרפור פרוזדורים, החמרת אי ספיקת לב ומחלות כלי דם נוספות.
סיבוכי יתר לחץ דם וחשיבות הטיפול
- התפתחות טרשת עורקים – מצב בו מתפתחת שכבה טרשתית על דופן כלי הדם, אשר גורמת להיצרות כלי הדם וחסימת זרימת הדם. מדובר במצב הראשוני הגורם לסיבוכים רבים בהמשך, הנובעים מהפגיעה הקשה בכלי הדם.
- התקף לב ושבץ – אופייניים מאוד לחולים עם הפרעות נשימה בשינה, מופיעים לאחר שפלאק טרשתי המצפה את דופן כלי הדם נקרע וגורם להתפתחות קריש דם החוסם עורק חשוב.
- אי ספיקת לב – מצב בו משאבת הלב לא מזרימה את הדם בצורה טובה, המתפתח על רקע סיבות רבות כמו מחלת לב איסכמית ויתר לחץ דם.
- היצרות של עורק הכליה – מצב נפוץ הגורם בעצמו לעלייה נוספת של לחץ ודורש טיפול מתאים.
ניתן לראות שיתר לחץ דם גורם לסיבוכים בריאותיים רבים, ובמידה והוא מופיע בנוכחות גורמי סיכון נוספים כמו עישון, חוסר שינה, סכרת או מחלות רקע אחרות, הוא מחמיר את הסיכון להתפתחות מחלות קטלניות.
הטיפול ביתר לחץ דם על רקע הפרעות השינה
- שינוי אורח חיים – בשלב ראשון חשוב לטפל בהשמנה (הגורמת גם כן לנחירות והפרעות בשינה) ולהתחיל לבצע פעילות גופנית.
- טיפול בנחירות ובדום הנשימה – קיימים סוגי טיפול רבים כאשר הטיפול היעיל ביותר הוא מכשיר CPAP. הפחתת אירועי הפסקות הנשימה תפחית את לחץ הדם.
- טיפול תרופתי ליתר לחץ דם – כולל תרופות כמו חסמי ACE וחסמי beta.
ראו גם:
הקשר בין נחירות ודום נשימה לדיכאון