נחירה הינה השמעת רעש במהלך השינה הנוצר בעקבות היצרות של דרכי האוויר באזור הלוע והגרון.
הרעש מגיע מאחורי הפה, במקום בו נפגשים הלשון, הענבל, החלק העליון של הגרון והחך.
הנחירות אינן רק מטרד מרעיש אלא עלולות להצביע על בעיות רפואיות שונות כגון תסמונת הדום הנשימתי.
ניתן לאבחן האם קיימות בעיות שינה במעבדות השינה ולטפל בהן באמצעות הטיפולים השונים.
נחירות נשים בגיל המעבר
תופעת הנחירות קיימת בקרב שני המינים אך נפוצה יותר אצל הגברים. על פי הנתונים האחרונים כ- 60% מן הגברים נוחרים בזמן השינה. בקרב שני המינים ככל שעולים עם הגיל עולה תופעת הנחירות כאשר אצל נשים קיימת קפיצה משמעותית בנחירות אחרי גיל המעבר או נחירות בזמן הריון.
הגורמים לנחירות בקרב נשים
קיימים מספר גורמים לנחירות:
- מבנה הפה- ענבל ארוך, חיך רפוי, חסימה באף, שקדים מוגדלים, לשון גדולה, צוואר קצר ושמן ועוד יכולים להתחכך אלו באלו, להצר את מעבר האוויר ולגרום לרעש הנחירות.
- עישון- ירידת כמות הניקוטין בזמן השינה גורמת לנחירות. כמו כן, עישון אקטיבי ופסיבי מגרים את האזור ועלולים לגרום לדלקת המצירה את דרכי האוויר העליונות.
- השמנה- עלייה במשקל הופכת את המעבר באף ובגרון לצר יותר, חוסמת את מעבר האוויר וגורמת לנחירות.
- גורמים נוספים- גודש באף, אלרגיות, הצטננות, אלכוהול, תרופות הרגעה ועוד.
נחירות כבעיה רפואית
נחירות עלולות להוות סימן לבעיה רפואית הנקראת “דום נשימה בשינה”- האדם הישן נוחר ולפתע מפסיק לנשום למספר שניות, תופעה אשר יכולה להתרחש מספר פעמים במהלך הלילה.
ברגעים אלו לא מגיע מספיק חמצן אל המוח ועלולות להפריע בעיות רפואיות נוספות כגון: עייפות מצטברת, ירידות ועליות ברמת החמצן בדם, בעיות קשב וריכוז, עיכוב התפתחותי (אצל ילדים), קשיי נשימה, התקף לב, שבץ מוחי ואף מוות.
רוב האנשים הנוחרים לא סובלים מתסמונת דום נשימתית אך היא מאפיינת כ-6% מכלל האוכלוסייה ולכן חשוב לאבחנה. אבחון מהימן ניתן לבצע במעבדות השינה דרך הקופות השונות.
דום נשימה ונחירות בקרב נשים
תסמונת דום נשימה בשינה יכולה להוות סכנה בריאותית לשני המינים אך בקרב נשים צצות בעיות נוספות:
- מחקרים הראו כי דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לסכרת הריונית וללידה מוקדמת בקרב נשים בהריון.
- מחקרים מראים כי נשים הסובלות מתסמונת דום נשימה בשינה בדרגת חומרה גבוהה נמצאות בסיכון מוגבר לתמותה מגורמים קרדיווסקולאריים.
אפשרויות טיפול
קיימים שלושה סוגי טיפול בנחירות וטיפול בדום נשימה:
1. טיפולים התנהגותיים- שינויים התנהגותיים במספר תחומים יכולים להביא לשיפור משמעותי בתופעת הנחירות. שינויים כמו ירידה משמעותית במשקל, הימנעות משתיית אלכוהול לפני השינה או נטילת תרופות הגורמות לנחירות ( בעיקר תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים כמו הווליום) ולהתרגל לא לישון על הגב.
2. טיפולים פולשניים- במקרים בהם ישנה סכנה לדום נשימתי חמור או כאשר שאר הטיפולים נמצאו לא יעילים ניתן לבצע ניתוח רפואי. קיימות שלוש שיטות ניתוח המונעות נחירות כאשר כולן מאופיינות בכריתת הרקמות הרכות באזור הלוע. הטיפול באמצעות הניתוח מעניק פתרון ודאי לבעיה אך בחלק מן המקרים התופעה חוזרת לאחר מספר שנים.
3. התקנים חיצוניים- קיימים שני סוגים עיקריים של התקנים אשר מסייעים לנשימה חלקה ומונעים את תופעת הדום הנשימתי. הראשון הינו התקן דנטלי המתלבש על השיניים כגשר. ההתקן דוחף את השיניים התחתונות ומותח את הרקמות הרופסות ובכך פותח את מרחב הנשימה. ההתקן השני הינו התקן סיפאפ המולבש כמסכת פלסטיק על גבי האף. המסכה מזרימה אוויר בלחץ הדוחף את הרקמות הרופסות, מצמיד אותן לדפנות ומאפשר מעבר אוויר חלק.
בנוסף, קיימים אמצעים המקלים על חלק מהנוחרים, כגון מדבקות נגד נחירות, כרית נגד נחירות ושיטות שונות ברפואה משלימה נגד נחירות, כגון שיטת בוטייקו.