נחירות- הפקת צליל בזמן השינה בעקבות מעבר צר מדי לאוויר באזור הלוע והגרון. רעש הנחירה מגיע מאחורי הפה במקום בו נפגשים יחדיו הענבל, הלשון, הגרון העליון והחך והן נובעות כתוצאה מרטט של רקמות רכות באזורים אלו.
מדוע גברים נוחרים יותר מנשים?
הנחירות נחשבות לסממן גברי מובהק, כ- 60% מן הגברים נוחרים בשנתם, נחירות בקרב נשים ונחירות בקרב ילדים נפוצות הרבה פחות. מדוע? כפי שהוזכר קודם תופעת הנחירות קשורה לרטט של הרקמות הרכות (ריכוזי שומן) באזור הלוע. לגברים, באופן פיזיולוגי, קיימת כמות גבוהה יותר של רקמות רכות מאשר לנשים.
גורמים כללים לנחירות אצל גברים
- הפה והלוע- ענבל ארוך, חיך רפוי, חסימה במעברי האף, שקדים מוגדלים, לשון גדולה או צוואר קטן ושמן עלולים לגרום לנחירות כאשר הם מתחככים אלו באלו ויוצרים מעבר צר לנשימה.
- עישון- העישון מגרה את האזור ועלול לגרום לדלקות ולנפיחויות המצרות את דרכי האוויר העליונות. כמו כן ירידה בכמות הניקוטין הנצרך במהלך הלילה גורמים לשינויים פיזיולוגיים המעודדים נחירות.
- השמנת יתר- שומן עודף גורם להיצרות של מעבר האוויר בחלל האף.
- גורמים נוספים- גודש באף, אלרגיות, הצטננות, אלכוהול, תרופות הרגעה ועוד.
נחירות כבעיה בריאותית
הנחירה עצמה אינה מהווה סיכון אך לעיתים היא מצביעה על בעיה רפואית רצינית יותר כמו דום נשימה בשינה. תופעה זו עלולה לסכן את בריאותו של הסובל ממנה ואף את חייו.
מכיוון שאדם מן השורה לא יודע להבחין בין נחירות רגילות לנחירות המצביעות על דום נשימתי חשוב לכל מי שנוחר לפנות למומחה כדי שיאבחן זאת וימליץ על שיטת טיפול יעילה.
אבחון וטיפול בנחירות בקרב גברים
טיפול בתופעת הנחירות יכול להיעשות בדרכים שונות ובהתאם לגורם:
1. טיפולים התנהגותיים- מומלץ להימנע משינה על הגב, להימנע משתיית אלכוהול או נטילת תרופות מרגיעות לפני השינה ולמי שסובל מעודף משקל מומלץ להפחית את משקל.
3. טיפולים פולשניים-
גלי רדיו- בעזרת אלקטרודות המוצמדות לאף, לחך או לענבל מזרימים גלי רדיו המכווצים את הרקמה באזור החיך ומגדילים את פתח האוויר. טיפול זה נעשה בהרדמה מקומית ולא מיועד למי שסובל מתסמונת דום נשימתית. ניתוח פלסטי- נעשה בהרדמה כללית ובמהלכו מסירים את השקדים, הענבל וחלק מן החיך הרך ומאפשרים מעבר אוויר טוב יותר. ניתוח המחייב אשפוז ועלול לגרום לכאבים. ניתוח אף- יישור המחיצה או הקטנת הקונכיות בעזרת ניתוח מעניק 90% הצלחה ומבוצע בהרדמה מקומית. ניתוח לייזר- הסרה של חלק מן החיך באמצעות לייזר, נעשה בהרדמה מקומית ואינו מתאים לסובלים מדום נשימתי.