ניתוח UPPP הוא ניתוח בו מסירים רקמה עודפת מאזור הגרון ומעצבים מחדש את נתיב האוויר כך שלא יהיה חסום יותר.
ניתוח זה יעיל מאוד כטיפול בנחירות, ועוזר למטופלים לשפר את איכות חייהם בכך שמביא להפחתת הנחירות ושיפור האפקטיביות של השינה.
במהלך הניתוח, מטפלים במספר חלקים בגרון ובחלל הפה – הענבל (Uvula), החיך (Palate) והגרון עצמו (Pharynx). כמו כן, ניתן לטפל גם במרכיבים נוספים של חלל הפה ונתיב האוויר כמו השקדים, אדנואידים, החיך הקשה ואפילו הלשון.
למרות הניתוח, פעמים רבות המצב לא נפתר לחלוטין, והמטופלים עדיין צריכים להשתמש במכשיר ה-CPAP על מנת לישון בצורה איכותית. עם זאת, כמעט בכל המקרים הניתוח מביא לשיפור המצב והפחתת הסימנים של דום הנשימה החסימתי, גם אם בכל זאת ממשיכים להשתמש ב-CPAP.
מתי מבצעים ניתוח UPPP?
ניתוח UPPP מוצע בעיקר כאשר הגורם להופעת דום הנשימה החסימתי הוא פגיעה אנטומית, וחסימה של נתיב האוויר על רקע עודף רקמה בחלל הפה. בדרך כלל, מחליטים על ביצוע UPPP במצבים הבאים:
- עודף רקמה – מצבים של רקמה עודפת בחלל הפה, האף או הגרון הם אינדיקציה לביצוע ניתוח UPPP. במצבים אלה נתיב האוויר נחסם וניתוח להסרת הרקמה החוסמת חיוני להקלה על המצב.
- כאשר המטופלים לא מצליחים להשתמש ב-CPAP – קיימים מצבים בהם המטופלים לא מסתדרים עם מכשיר ה-CPAP ולא משתמשים בו בצורה סדירה. מכשיר ה-CPAP הוא מכשיר מסורבל מאוד שאינו נוח לשימוש, ולכן מטופלים רבים לא מסתדרים איתו ומפסיקים להשתמש בו. במקרים אלה, דום הנשימה החסימתי חוזר והמטופלים ממשיכים לסבול, ולכן ממליצים על ניתוח.
- כאשר לא חל שיפור לאחר שימוש ב-CPAP – למרות שמכשיר ה-CPAP נחשב ליעיל ביותר להקלה על דום נשימה חסימתי, קיימים מצבים בהם אין שיפור גם לאחר השימוש בו. במקרים אלה בודקים האם השימוש מתבצע בצורה נכונה, ובמידה ואכן השימוש בו היה נכון ולא הושג שיפור ממליצים על ניתוח. בכל מקרה, כמעט תמיד מומלץ לנסות להשתמש ב-CPAP לפני שחושבים על ביצוע ניתוח, כי במקרים רבים המטופלים מסתדרים עם המכשיר ולא צריכים את הניתוח.
- כמעט רק במבוגרים – ניתוח UPPP מתבצע כמעט רק אצל מטופלים מבוגרים. בילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי, אין צורך בביצוע ניתוח UPPP ומספיק לבצע ניתוח להסרת השקדים או האדנואידים.
תוצאות הניתוח
ניתוח UPPP יעיל מאוד ועוזר למטופלים רבים, אך לא תמיד הוא עוזר לריפוי הבעיה באופן מוחלט. ברוב המקרים של דום נשימה חסימתי, UPPP עוזר מאוד במידה משתנה בהתאם למטופלים – חלק מהחולים נגמלים לחלוטין מהשימוש ב-CPAP, בעוד אחרים עדיין זקוקים לו על מנת לנשום באופן תקין במהלך הלילה. כמו כן, UPPP עוזר ברוב המקרים להקלה על הנחירות ולהפחתתן.
סיכונים וסיבוכים של ניתוח UPPP
בדומה לכל ניתוח, גם ניתוח UPPP כולל סיכון, ובמהלכו יכול להיגרם נזק ארוך טווח לכלי הדם, הרקמות או העצבים. הסיבוכים השכיחים של הניתוח הם:
- התנפחות, כאב ודימום – הסיבוכים השכיחים ביותר בכל פרוצדורה כירורגית, המופיעים גם בניתוח UPPP.
- הפרעות בבליעה – מופיעות לאחר פגיעה ברקמות שונות שגורמות לבעיה במנגנון הבליעה.
- הפרעות בדיבור – חלק מהמופלים מתקשים להניע את הלשון ומרכיבים נוספים בחלל הפה. בדרך כלל הפגיעה מתבטאת באנפוף רב.
- שינויים בחוש הטעם – כתוצאה מהניתוח עלולה להופיע פגיעה בבלוטות הטעם ובעצבים בחלל הפה אשר מובילים לשינויים בחוש הטעם.
- היצרות של נתיב האוויר – באופן פרדוקסלי, ניתוח UPPP יכול להוביל גם להיצרות של נתיב האוויר המופיעה לאחר מכן תפקוד לא צפוי של מרכיבים שונים בחלל הפה והגרון.