אחד הביטויים של הצטננות וגודש באף הוא הופעת נחירות והפרעה למהלך השינה. מדובר במצב רפואי קל בדרך כלל, אך הגודש המתפתח באף ובגרון עלולים לגרום להפרעה לכניסת האוויר.
הרבה אנשים מצוננים מתלוננים על “אף סתום”, שיעול והפרעת נשימה המוחמרת במהלך השינה ויכולה להתבטא גם בנחירות.
הצטננות ונזלת נגרמים בדרך כלל על רקע זיהום נגיפי, הגורם להתפתחות תהליך דלקתי באף ובדרכי האוויר העליונות. התהליך הדלקתי הוא הנזלת והגודש המוכרים לנו, והוא גורם לחסימה חלקית או מלאה של נתיב האוויר ולנחירות.
יש לציין שלא כל האנשים המצוננים סובלים גם מנחירות, והופעה של נחירות במהלך צינון, במיוחד אצל ילדים קטנים מעידה על ירידה קשה בזרימת האוויר ועל הפרעה קשה במהלך הנשימה.
איך גודש באף גורם לנחירות?
גודש באף יכול להופיע לאחר מפגש עם נגיפים, כביטוי של הצטננות, אלרגיה או חשיפה לחומרים מגרים כמו עשן סיגריות או אבק. קיימים אנשים הסובלים מגודש כרוני באף, הנגרם בדרך כלל על רקע אלרגיה, ויש כאלה אצלם הגודש מופיע ללא סיבה ידועה. התפתחות התהליך הדלקתי גורמת להופעת הנזלת החוסמת את האף, מקשה על הנשימה וגורמת לנחירות.
קיימות מספר סיבות הגורמות לנחירות אצל אנשים הסובלים מגודש באף:
- הפרעה בכניסת האוויר דרך האף – אנשים הסובלים מגודש באף סובלים מכך שהאוויר לא נכנס טוב דרך האף, ולכן המאמץ הנשימתי גדל. האוויר המתקשה להיכנס דרך האף הסתום גורם להופעת הנחירות, המבטאות את החסימה של כניסת האוויר.
- נשימה דרך הפה – באופן תקין, במהלך השינה עיקר הנשימה מתבצע דרך האף. כאשר האף סתום, מתפתח לחץ שלילי באזור החיך אשר גורם להתפתחות הנחירות.
- הופעת דלקת וגודש בגרון – אחד הסימנים האופייניים להצטננות וגודש באף הוא הופעה של גודש בגרון. הגודש בגרון הוא תהליך דלקתי הגורם להיצרות נתיב האוויר ונחירות.
- הגדלת השקדים – חלק ממקרי ההצטננות ודלקות הגרון מתבטא בהגדלה של השקדים. במקרים אלו, השקדים מפריעים לזרימת האוויר וגורמים להופעת נחירות.
מי בסיכון לפתח נחירות בזמן הצטננות?
עיקר מקרי הנחירות במהלך הצטננות וגודש באף מופיעים אצל אנשים הנמצאים בסיכון כללי מוגבר לנחירות, כמו: אנשים הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, אנשים בעלי פגם אנטומי או אלכוהוליסטים. במקרה ונחירות מופיעות אצל ילדים או אצל אנשים שלא אמורים להיות בסיכון לכך, חשוב לבדוק סיבות אחרות להופעת הנחירות.
הטיפול בצינון יפחית את הנחירות
ברוב המקרים טיפול בצינון והתגברות על הגודש יעזור להקלה על הנחירות. מכיוון שאין טיפול לזיהום נגיפי ולהצטננות, הטיפול העיקרי המוצע לאנשים הסובלים מגודש באף ובגרון הוא טיפול תמיכתי הכולל:
- תרופות להקלת גודש – תרופות העוזרות להקלה על הגודש וייבוש האף. קיימים תכשירים נזאליים שיכולים לעזור כמו אלרין או אוטריווין, ובמקרים קשים ניתן אף להשתמש בתרופות כמו סינופד.
- משככי כאבים – משככי כאבים עוזרים להקלה על הסימנים של הצטננות כמו חום וכאבים, ומומלץ גם במקרים של הופעת נחירות.
- שתיה מרובה – שתיית נוזלים עוזרת להקלה על הגודש ולשיפור המצב. מומלץ לשתות מים ולהימנע מאלכוהול או משקאות המכילים הרבה קפאין.
- הפסקת עישון – העישון מגביר כמובן את הגודש ותורם באופן ישיר גם לנחירות, ולכן מומלץ להפסיק לעשן לפחות עד שההצטננות עוברת.
- טפטוף מי מלח באף – קיימים בשוק תכשירים שונים לטפטוף מי מלח באף, שיכולים לעזור להקלה על הגודש. תכשירים אלה מומלצים בעיקר לילדים ותינוקות אך יכולים לעזור גם למבוגרים.