הפרעות שינה הינן תסמונת שכיחה בקרב אוכלוסיית העולם.
פעמים רבות, הפרעות שינה הינן רק סימפטום לבעיה עמוקה ונפשית, כמו מחשבות, מצוקה או הרגלי חיים לא נכונים, אך לפעמים הן הבעיה עצמה, ומתבטאות בתסמונת דום נשימה בשינה.
הפרעות השינה, מסיבות רגשיות מתאפיינות בקושי להירדם למרות העייפות ויקיצות רבות במשך הלילה. כאשר הפרעות השינה מחמירות במהלך הלילה, עלול האדם לסבול מהליכה תוך כדי שינה, סיוטים ועייפות בבוקר.
בדרך כלל, שכיחות התופעה הינה גבוהה יותר בקרב בני הגיל המבוגר, מגיל 65 לערך.
הפרעות שינה אשר מצטברות לאורך פרק זמן ממושך, עלולות להיות בעלות משמעות והשלכה על תחומי חיים רבים. האנשים יסבלו מבעיות קשב וריכוז, דיכאון, חרדה ותסמינים פיסיים נוספים, כמו עליה במשקל, עליה בסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת.
ישנם רבים מהמטופלים אשר מנסים לטפל בהפרעות השינה במגוון טיפולים משלימים או אלטרנטיביים כמו קפה, קולה, מקלחות ועוד.
אולם, כאשר אמצעים אלה לא מועילים, או כאשר הפרעות השינה מחמירות הן מבחינת התסמינים והן מבחינת הסיבוכים, יש לטפל באמצעים פולשניים ויסודיים יותר.
טיפול שמרני בהפרעות שינה
בתחילה ינסו הסובלים מהפרעות שינה לשנות הרגלי חיים או נהוג על פי מספר המלצות אשר יוכלו לסייע להם להירדם בצורה קלה יותר, ולהתעורר פחות.
חלק מהמלצות אלו הן:
- טקס שינה קבוע – יש להקפיד על זמן שינה בו נכנסים למיטה, לאחר התארגנות אשר נקבעה מראש. כמו כן, כדאי להימנע מארוחות כבדות או צפייה בטלוויזיה לפני השינה, ולהימנע ככל האפשר משנת צהריים ארוכה.
- כדאי לעסוק בפעילות מרגיעה לפני השינה, כמו למשל יוגה או שמיעת מוסיקה מרגיעה, על מנת לא לחשוב מחשבות טורדניות או מדאיגות.
- יש לנסות לטפל בגורמי המתח הנפשי שהתגלו, אשר הם אלה החשודים בגרימת הפרעות השינה. לפעמים מומלץ לטפל באירועים חריגים, על ידי עזרה פסיכולוגית קצרת מועד. ישנם טיפולים התנהגותיים-פסיכולוגיים (CBT) המיועדים לאנשים הסובלים מהפרעות שינה, ויעילותם הוכחה כטובה באופן יחסי.
- מזונות או משקאות עמוסי קפאין ואלכוהול, עלולים לדחות את השינה ולגרום לירידה באיכותה. לאנשים הסובלים מהפרעות שינה, כדאי ורצוי להימנע ממזונות אלו.
- את השינה כדאי לכוון לשעות בהם עייפים, ולא ללכת למיטה לפני כן.
- יש לארגן את חדר השינה כך שיכיל רק מיטה, ללא גירויים אחרים כמו טלוויזיה, מחשב וכדומה.
טיפול תרופתי
תרופות מרגיעות או משרות שינה, כמו תרופות המבוססות על מלטונין עשויות לסייע לאנשי רבים (כדוגמת Ramelteon).
תרופות אלו חייבות להילקח רק לאחר מרשם רופא והתייעצות עימו, והן מתאימות מאד לקשישים רבים הסובלים מן הבעיה. יש לשים לב אם קיימת קונטרה אינדיקציה ללקיחת תרופות אלו, כמו למשל מחלות כרוניות או מצב בריאותי בעייתי.
תרופות אחרות לשינה ממשפחת הבנזודיאזפינים, לא מומלצות, מכיוון שהן משרות שינה שטחית ולפעמים אף ביעותית. מעבר לכך, הן עלולות לגרום להתמכרות. במקרים חריגים, יוכל לתת הרופא מרשם לכדורים אלה, אולם יהיה צורך במעקב אחר המטופל.
במקרים בהם הפרעת השינה נובעת מדום נשימה או חסימה בדרכי הנשימה, הטיפול המומלץ יהיה טיפול באמצעות מכשיר ה-CPAP.
מכשיר זה מעביר אוויר דרך מסכה באופן ישיר לפנים. אנשים רבים סבורים כי הוא יעיל מאד, למרות חוסר הנוחיות הראשוני אשר יש בשימושו היומיומי.
מעבר לכך, כאשר לא פתרונות אלו לא נמצאים יעילים אנשים ישתמשו בצמחי מרפא אשר הוכחו כמסייעים לבעיות של הפרעות שינה, כמו מליסה רפואית או שמן לבנדר. תוספים אלה נמכרים בחנויות טבע ובתי מרקחת צמחוניים.