שינה היא דבר חשוב ביותר, בכל גיל ולכל אדם. עם זאת, בכל הנוגע לילדים ולהתפתחותם, השינה מקבלת משנה תוקף. החל מהלידה ועד לשלהי ההתבגרות, הילד מעביר את מרבית שעות היממה בשינה. מסיבה זו, כאשר ישנן הפרעות שינה בקרב ילדים, הדבר יכול לפגוע בהתפתחות טובה ולהשליך על תחומים רבים בחיים, כמו גם על סביבת המשפחה.
מדוע שינה היא כל כך חשובה?
כיום, כל אדם ישן חלק ניכר משעות היממה, ובייחוד אם מדובר על ילדים. עד גיל חמש, ילד ממוצע מעביר יותר שעות בשינה, מאשר הוא מעביר בערות. בזמן זה, הגוף והמוח מתפתחים באופן פיזי וקוגניטיבי, והילד יכול לפתח את הכישורים והיכולות החיוניים לו. אין זה פלא, אם כן, כי הפרעות משינה בקרב ילדים עלולות לפגוע באופן מהותי בהתפתחות.
סוגי הפרעות שינה
הפרעות שינה אלו יכולות להיגרם מגורמים פיזיולוגיים, נפשיים וסביבתיים. מבחינה פיזיולוגית, יכולה להיות בעיה בשעון הביולוגי בגוף, דבר אשר עלול להפריע לשינה תקינה. כמו כן, יכולות להית בעיות בנשימה במהלך השינה. דבר זה עלול לגרום ליקיצות מרובות במהלך השינה, ולהקשות על ההירדמות. מעבר לכך, יכולה להיווצר תסמונת הרגליים העצבניות, הגורמת לתנודות וחוסר נוחות בגפיים, בייחוד בעת השינה.
השפעות הפרעות השינה
אצל מבוגרים, הפרעות שינה עלולות לגרום בדרך כלל לעייפות מרובה ולחוסר ריכוז. דבר זה נכון גם אצל ילדים, אולם אצלם הפרעות שינה יכולות לגרום גם לתופעה ההפוכה וליצור תוקפנות, היפר-אקטיביות וחוסר שקט. מבחינה פיזיולוגית, הפרעות השינה עלולות לגרום לבעיות במערכת החיסון של הילד, אך גם לבעיות בהתפתחות. ליקויי התפתחות כאלה ואחרים, יכולים להיות גם התנהגותיים וקוגניטיביים, כאשר הילד מתקשה לרכוש מיומנויות חדשות או סובל מבעיות בלימודים.
דרכי טיפול
את אחד מהמכשירים הללו ניתן לענוד על ידו של הילד, ובכך לבדוק את אופן השינה וההתנהלות היומיומית והשבועית שלו. דבר זה יכול להעניק תמונה ברורה ואובייקטיבית אודות הפרעת השינה. לאחר מכן, ניתן להעניק טיפול בהתאם לבעיה. טיפולים אלו כוללים בין היתר טיפולים התנהגותיים ורפואיים.