השינה חשובה מאוד והכרחית לחיינו הבריאים. במהלך השינה כל המערכות הגופניות נחות וצוברות כוחות מחודשים, כך שאנו מסוגלים לתפקד ביעילות רבה במהלך היום. השינה מארגנת ומגבשת את מערכת הזיכרון שלנו באמצעות חלימת חלומות.
אדם בוגר זקוק לשבע וחצי שעות שינה בממוצע ועיקרן בלילה, תינוקות רכים זקוקים ליותר שעות שינה והן נפרסות על פני כל שעות היממה לסירוגין, והקשישים נוטים לחזור לדפוסי פריסת שעות השינה על פני כל שעות היממה.
הפרעות שינה
- הפרעות נלוות לשינה- פעולות אוטומטיות אשר מתרחשות בזמן השינה כגון חריקת שיניים, הליכת לילה, זעקות ועוד בשעת שינה עמוקה. האדם אינו מודע לקיומן ואינו מתעורר מהן. הפרעות שינה אלו שכיחות בעיקר בשנות הילדות וחולפות עם השנים.
- נדודי שינה- אנשים ששוכבים לישון כאשר הם ערניים למדיי מתקשים בהירדמות או שרצף השינה שלהם נפגע. יש לכך סיבות שונות כאשר הנפוצה היא עוררות נפשית בעקבות מחשבות טורדניות, חרדות או התרגשות יתר.
- דום נשימה בשינה- הנשימה נפסקת לגמרי או באופן חלקי במהלך השינה, המוח מתעורר ומסדיר אותה מחדש. פעמים רבות קורה שרמת ריווי החמצן בדם יורדת. הפרעה זו גורמת לעייפות רבה במהלך היום, להירדמות כאשר הגוף במצב פאסיבי, לתסמיני דיכאון, ליתר לחץ דם, לאירועים מוחיים ולמחלות לב.
אודות מעבדת השינה
מבוטחי מכבי אשר חושדים כי ישנה אצלם הפרעת שינה מכל סוג שהוא, צריכים לפנות לרופא משפחה ולקבל ממנו הפניה אל מעבדת שינה מכבי. כיום כבר אין צורך בהפניה מיוחדת מרופא אף אוזן גרון או מנוירולוג. רופא המשפחה ממלא יחד עם המטופל שאלון בנושא שינה על מנת לגלות סימפטומים שקשורים לבעיות השינה.
במה מטפלת המעבדה?
מעבדת שינה מכבי מטפלת בסוגים שונים של בעיות שינה ובכל טווח הגילאים- מהינקות עד הזקנה. הורים לילדים בעלי הפרעות שינה מקבלים ייעוץ והכוונה לגבי אופני הטיפול ודרכי ההתמודדות עם המצב. בעיות השינה כוללות הפרעות נשימה בשינה, תופעת ישנוניות ועייפות יתר יומית, תופעה של נדודי שינה, נחירות, קשיי הירדמות, תנועתיות יתר בעת שינה, שינה שטחית ולא עמוקה, תנועות רגליים מחזוריות בשינה, הפרעות בתזמון שינה ובעיות בשעון הביולוגי שלא תואם את סדר היממה.
בנוסף למעבדת השינה של מכבי פועלותל בארץ מספר מעבדות שינה נוספות, כאשר העיקריות בהן הן מעבדות השינה של הטכניון, מעבדת השינה של אסותא, מעבדת השינה בתל השומר ומעבדת השינה “מילניום” בבאר שבע.