מהי פאראסומניה?

תוכן עניינים

 

פאראסומניה היא קבוצה של הפרעות שינה אשר עשויה להתרחש במהלך ההתעוררות מהשינה, או במהלך התעוררות חלקית מהשנה. התופעה כוללת סיוטים, תנועות חריגות, נחירות, רגשות, תפיסות, חלומות, ביעותי לילה, סהרוריות, בלבול ועוד.פאראסומניה

למרות שמאפייני פאראסומניה עשויים להיות מורכבים מהתנהגויות אקטיביות, המטופל נתר ישן במהלך האירוע ולעיתים קרובות אין לו זיכרון להתרחשויות. אדם הסובל מהתופעה מתקשה לישון באופן רצוף במהלך לילה שלם.

הגורמים לפאראסומניה

בחלק מהמקרים, מתרחשת התופעה בזמן הילדות, ותדירות התסמינים פוחתת עם השנים. בקרב מבוגרים, מופיעה פאראסומניה בעקבות הפרעות שינה אחרות כגון סקס-סומניה, אכילה מתוך שינה, נחירות, חריקת שיניים, דיבור מתוך שינה ותנועת רגליים עצבניות.

גם הפרעות רפואיות ונפשיות אחרות עשויות להוות גורמים לפאראסומניה, כגון חום, כאבי ראש, הפרעות אכילה, מחסור בשינה, שימוש באלכוהול או סמים וגורמי מתח נפשי כגון חרדה או דיכאון, אשר עלולים לעורר או להחמיר את המצב.

התסמינים של פאראסומניה

לפאראסומניה קיימים תסמינים קלים יחסית, שאינם מזיקים. אך בחלק מהמקרים המצב עלול להיות מטריד דיו על מנת לערב טיפול רפואי.

התסמינים כוללים:

  • סהרוריות
  • חריקת שיניים
  • בלבול
  • ביעותי לילה וסיוטים
  • הרטבה לילית
  • נחירות ונאקות
  • כאבי ראש.

פאראסומניה היא תופעה שכיחה יחסית של הפרעות שינה והיא מתרחשת בעיקר, אך לא רק, בקרב ילדים.

אבחון

על הרופא לבצע היסטוריה זהירה של לחצים פסיכולוגיים, שימוש באלכוהול או בסמים ותסמיני דיכאון. בנוסף, יש לבצע בדיקה קפדנית של המצב הנפשי. אם האבחון מצביע על הפרעה נפשית בסיסית, יש להפנות את המטופל לבדיקה פסיכולוגית או פסיכיאטרית, על מנת להרכיב את הטיפול המתאים.

שיקולי טיפול

הטיפול התרופתי של פאראסומניה נועד להפחית את תדירות או אינטנסיביות התרחשויות התופעה. התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בתופעה הן בנזודיאזפינים ותרופות נוגדות פרכוסים. המטרה הכללית של טיפול תרופתי היא למנוע התעוררות מתוך שינה, או לדכא תנועות נשימה שאינן אופטימאליות ותנועות עיניים מהירות.  אם המטופל מגלה תסמיני אלימות בהתקפי הפאראסומניה, מומלץ לשקול אשפוז, אך לא קיימים טיפולים כירורגיים למצב זה.

בנוסף, טיפולים התנהגותיים דוגמת טיפול בהרפיה, ביופידבק וטיפולים להפחתת מתח עשויים להועיל. חשוב שסביבת המטופל תשמור עימו על קשר תכוף, מנחם ומעודד. הדבר קריטי להצלחת הטיפול.  גם טיפול של היפנוזה עשוי להועיל למטופלים מבוגרים עם פאראסומניה, סהרוריות וביעותי שינה. זהו טיפול יעיל וחסכוני אשר אינו פולשני והוא עשוי לפתור את התופעה.

באופן כללי, לא קיימת סיבה להגביל או לשנות את פעילות המטופל המאובחן בפאראסומניה. יחד עם זאת, יש לנקוט במספר אמצעי זהירות על מנת לטפל במצב באופן מיטבי: להרחיק פריטים אשר עלולים להיות מסוכנים, אם חדר השינה של המטופל ממוקם בקומה עליונה, מומלץ להעבירו לקומה תחתונה. יש לנעול את הדלתות והחלונות ולהציב אזעקה או פעמון על דלת חדר השינה.

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו