שיטת בוטייקו פותחה על ידי פרופ’ קונסטנטין בוטייקו- רופא וחוקר רוסי, במטרה להשיב לאדם את בריאותו באמצעות שינויי נשימה. השיטה מבוססת על תרגילי נשימה ובאמצעותה מטפלים בבעיות בריאותיות שונות כגון אלרגיות, אסטמה, נזלת כרונית, פוליפים חוזרים, היפרוונטילציה, כאבי שרירים, כאבי ראש, נשימות עמוקות וכבדות וכדומה, שכולן משפיעות על איכות השינה וגורמות להפרעות בשינה, לנחירות, לעייפות, לקוצר נשימה במנוחה, לדום נשימה בשינה, לפגיעה בזוגיות ועוד.
כיצד מתבצע תהליך הנשימה?
תהליך הנשימה הנו אוטומטי, מכני וקצבי אשר מווסת באמצעות מרכזי הנשימה במוח. בתהליך נשימתי הסרעפת ושרירי הצלעות מתכווצים וכך הם מניעים גזים אל שקי הנוזלים שבריאה ומהם בחזרה החוצה.
בעיות נשימה ונחירות
במרבית מהמקרים תופעת הנחירות מתלווה לנשימה דרך הפה במהלך השינה. הגוף דורש פחות כוח ומשאבים בזמן השינה וכך גם פחות אוויר. מסיבה זו נשימה דרך הפה היא נשימה עודפת אשר גורמת לשיבושים.
שיטת בוטייקו- פתרונות
שיטת בוטייקו הנה תכנית הדרכה שלא מתערבת בתכנית טיפול רפואית אותה מקבל האדם בעל הפרעות השינה. במסגרת תכנית הטיפול האדם לומד תרגילי נשימה ייחודיים שיכולים לעזור לו להיפטר מהתופעה המטרידה של הנחירות ומבעיית הפסקות הנשימה בעת השינה. התרגילים הנלמדים במסגרת שיטת בוטייקו מקנים לאדם מיומנות אשר הופכת עם הזמן לדבר קבוע ואין כל צורך בטיפולים חוזרים ואין חשש מאיבוד שליטה.
היישום של שיטת בוטייקו מתבצע באמצעות מספר שיעורים במסגרת קורס מובנה. סדרת המפגשים נועדה במטרה ליישם את העקרונות שבשיטה ולהביא לשינוי באיכות השינה- הפסקת נחירות וטיפול בדום נשימה בשינה. שיטת בוטייקו מתאימה למבוגרים ולילדים כאחד, אך הדרך בה היא פועלת שונה תוך התאמה לגילאים השונים. שיטת בוטייקו עובדת על העקרונות הבאים:
- חשיבות הנשימה דרך האף תוך תרגול פשוט של נשימה שמאפשר שחרור של אף סתום.
- מדד נשימתי לצורך אבחון של הדפוס הנשימתי הקבוע. מודדים את משך הזמן שבו האדם מסוגל לעצור את נשימתו, בין מצב של סוף נשיפת אוויר ועד לתחושה ראשונית של חוסר אוויר.
- תרגילי נשימה לצורך הפחתה של נפח הנשימה יחד עם יצירת תחושה ברמה נמוכה כאילו האדם סובל מחוסר אוויר. זהו התרגיל המרכזי שנלמד במסגרת שיטת בוטייקו והוא גורם להפעלת תכונת ההסתגלות של המרכז הנשימתי.
- שינויים באורח החיים שנועדו לסייע בהפחתה של נפח הנשימה. באמצעות פעולות שנעשות בנשימת פה בשעת דיבור או מאמץ פיזי אפשר למצוא את הנקודות שמעלות את נפחי הנשימה.