נחירות הן מצב בו קיימת חסימה בנתיב האוויר במהלך השינה. החסימה של נתיב האוויר גורמת בסופו של דבר לכך שהאוויר לא מגיע בקלות אל הריאות, וכתוצאה איכות השינה נפגמת ועלולים להופיע סיבוכים שונים. דום נשימה חסימתי הוא מצב המתבטא בדרך כלל בנחירות, ובו מופיעות הפסקות נשימה רבות במהלך הלילה כך שלא מתאפשרת מנוחה תקינה.
איך נחירות מעלות את הסיכון לשבץ מוחי?
שבץ מוחי מופיע לאחר חסימה של כלי דם במוח, הגורמת להפרעה באספקת הדם לחלק מהמוח ולסימנים האופייניים של השבץ. החסימה עלולה להופיע במנגנונים שונים, וקיימים מספר גורמי סיכון שמגבירים את הסיכוי לשבץ, והחשובים בהם:
השמנה ורמת שומנים גבוהה בדם – מצבים אלה מגבירים את הסיכון לשבץ מוחי מכיוון שהמרכיבים השומניים בדם מצטברים על דפנות עורקי המוח ויכולים להוביל בעתיד לחסימה.
מחלות לב – מחלות לב שונות ובעיקר הפרעות קצב מסוגים שונים עלולים להוביל בסופו של דבר לשליחת קריש דם החוסם עורק מוחי ומוביל לשבץ.
נחירות ודום נשימה מעלים סיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ
אצל אנשים שנוחרים, מופיעים במהלך השינה אפיזודות של נפילה ברמת החמצן בדם. בגלל החסימה בנתיב האוויר, רמת החמצן בדם יורדת במהלך הלילה לסירוגין ומצב זה גורם לעליה בלחץ הדם ויצירת לחץ על מערכת הלב. ככל שהחסימה גדולה יותר, הנחירות קשות יותר ודום הנשימה בשינה משמעותי יותר כך הסיכון לעלייה בלחץ הדם עולה ועלול להופיע שבץ מוחי. מלבד זאת, נחירות ודום נשימה בשינה עלולים לגרום למחלות לב נוספות כמו פרפור פרוזדורים ואי ספיקת לב, אשר ידועים כמעלים את הסיכון לשבץ.
הקשר בין דום נשימה להשמנה וסוכרת
מלבד העובדה שנחירות ודום נשימה תומכים בגורמי הסיכון השונים התורמים להתפתחות שבץ, מחקרים שונים הראו שאנשים הסובלים מדום נשימה חסימתי נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח שבץ מוחי גם ללא קשר לגורמי סיכון אחרים. ככל הנראה, מרכיבים שונים בהשפעת דום הנשימה והנחירות על התפקוד הפיזיולוגי של הגוף גורמים לתהליכים פתולוגיים המגבירים את הסיכון לשבץ מוחי, ועל כן חשוב מאוד לטפל בנחירות על ידי שימוש במכשירים מתאימים. מלבד הורדת הסיכון לשבץ, טיפול בנחירות יסייע גם לשיפור איכות החיים, הגברת הערנות ויסייע רבות במהלך חיי היום יום.