המושג נדודי שינה מתייחס לתופעה נפוצה וכאובה של הפרעות בשינה.
ישנם שני סוגים של נדודי שינה: נדודי שינה זמניים החולפים תוך כמה ימים או שבועות ונדודי שינה כרוניים הנמשכים תקופה ארוכה.
מחקרים מראים כי 95% מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מנדודי שינה. ישנם מקורות שונים לתופעת נדודי השינה, וגם סוגים שונים של טיפול בשעת הצורך.
מתי הפרעות בשינה נקראות נדודי שינה?
על מנת להגדיר הפרעות בשינה כנדודי שינה צריכים להופיע כמה קריטריונים:
1 . אחת מצורות הפרעות השינה הבאות:
- קושי להירדם
- יקיצה מוקדמת
- יקיצה באמצע הלילה וקושי להירדם בחזרה
- מספר התעוררויות במהלך הלילה
- שינה לא איכותית
2 . האדם צריך לחוש ולדווח על פגיעה באיכות החיים בעקבות הפרעות השינה.
נדודי שינה זמניים לעומת נדודי שינה כרוניים
נדודי שינה זמניים מתרחשים במשך כמה לילות ובדרך כלל חולפים מאליהם ללא טיפול כלשהו.
הסיבות לנדודי שינה זמניים קשורות לרוב למצבים של לחץ ועומס. למשל: אנשים החווים לחץ בעבודה, או שנמצאים בתקופה מלחיצה בחיים כמו לפני מעבר דירה, חתונה, לידת ילד וכדומה.
כמו כן גם במצבי משבר כגון: מחלה של האדם עצמו או של אדם קרוב, משבר כלכלי, פיטורין, גירושין וכדומה עלולות להופיע הפרעות בשינה.
שינויים למיניהם בחיים (גם אם הם חיוביים) עלולים אף הם לגרום לנדודי שינה זמניים.
נדודי שינה זמניים אינם דורשים כל טיפול ובדרך כלל חולפים מאליהם. הם יחלפו ברגע שהאדם יסתגל לשינוי בחייו, כשהעומס ירד או כשהוא יגבש תכנית להתגבר על המשבר.
נדודי שינה כרוניים הם נדודי שינה הנמשכים כמה שבועות ומעלה ברציפות. בדרך כלל הפרעות שינה אלה מוגדרות כבעיה אם נדודי השינה מתרחשים במשך 3 לילות בשבוע ומעלה, ואם האדם מדווח על כך שנדודי השינה פוגעים בתפקודו ובאיכות חייו (ישנם אנשים ששנתם אינה איכותית או רציפה, אך הם אינם חווים כל מצוקה בשל כך וממשיכים לתפקד כרגיל ולכן אינם נכללים בהגדרה של סובלים מנדודי שינה). לנדודי שינה כרוניים ישנן סיבות רבות. ביניהן:- סוג אישיות הנוטה יותר לדאגה וחרדה.
- אנשים הנוטים למחשבות אובססיביות שחוזרות על עצמן שוב ושוב במיוחד לפני השינה (בשפה המקצועית נקראת תופעה זו “העלאת גירה” של מחשבות). בדרך כלל ייסובו מחשבות אלה סביב נושאים שליליים.
- חלק מן הסובלים מנדודי שינה סובלים מבעיות בריאות אשר משפיעות על הירידה באיכות השינה. חולי לב, חולי דלקות פרקים, חולים במחלות בדרכי הנשימה ועוד, עלולים לחוות הפרעות שינה עקב הקושי שגורמת להם המחלה.
- מצב נפשי: אנשים הסובלים מדיכאון מדווחים בדרך כלל גם על הפרעות בשינה.
- גיל: קשישים סובלים מנדודי שינה באחוזים גבוהים יותר מצעירים.