המרכז לטיפול בנחירות והפרעות שינה

נדודי שינה

אם אתם מוצאים את עצמכם מתהפכים במיטה מצד לצד ולא מצליחים להירדם, כנראה שאתם סובלים מנדודי שינה. מדובר באחד מהמצבים המתסכלים ביותר, ואם לא די בכך, נדודי שינה גם עלולים להזיק לבריאות שלנו. אז מה זה נדודי שינה, מהם הגורמים לנדודי שינה ואיך מטפלים בבעיה? המדריך המלא לנדודי שינה.

מה זה נדודי שינה?

נדודי שינה, ידועים גם בשם אינסומניה. זוהי הפרעת שינה שגורמת לקושי בהירדמות וביכולת לשמור על שינה רציפה. נדודי שינה יכולים להיות מצב זמני וחולף (אינסומניה אקוטית), או להימשך לאורך זמן (אינסומניה כרונית).

אינסומניה יכולה להיות הבעיה העיקרית, או להיות שניונית למחלה נלווית דוגמת דיכאון, אסתמה, רפלוקס ואחרים.

כמה אנשים סובלים מנדודי שינה? רמז: יותר מכפי שנדמה לכם!

הפרעות שינה הן מצב נפוץ מאד. על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 26% מהישראלים מדווחים על קושי קבוע בהירדמות או בשינה רציפה לאורך לילה שלם. מתוכם, 15% חווים קושי כזה מדי לילה. הסבירות ללקות בנדודי שינה הולכת וגוברת ככל שאנחנו מתבגרים.

מה זה נדודי שינה? נדודי שינה, ידועים גם בשם אינסומניה. זוהי הפרעת שינה שגורמת לקושי בהירדמות וביכולת לשמור על שינה רציפ

מה גורם לנדודי שינה?

הגורמים לנדודי שינה הם רבים ומשתנים בין אדם לאדם. הנה כמה גורמים אפשריים לנדודי שינה:

טיפול בנדודי שינה – מתחילים מזיהוי הגורם לבעיה

ברוב המקרים ניתן לטפל באינסומניה ללא תרופות מרשם. לשם כך צריך לזהות את הגורם המשני לאינסומניה, ולטפל בו. בנוסף, חשוב להקפיד על שגרת שינה בריאה ונכונה. כאשר נדודי שינה נמשכים לאורך זמן ללא הטבה, אין ברירה אלא לשקול שימוש בכדורי שינה. חוסר שינה מתמשך מהווה סכנה בריאותית ונפשית כאחד, ולכן חשוב מאד לטפל בבעיה.

 

אלה ההרגלים שהורסים את השינה שלכם

כדי לשפר את איכות השינה, יש כמה דברים שכדאי לעשות וכמה דברים שכדאי להימנע מהם. שתייה של קפאין בכמויות גדולות או סמוך מדי למועד השינה, עלולה לפגוע ביכולת שלנו להירדם בלילה ולישון באופן רציף. גם תנומות במהלך היום מפריעות לשנת הלילה ולכן רצוי להימנע מהן כליל. הרגלים נוספים שעלולים לפגוע בשינה, הם אכילה של מאכלים עתירי סוכר או ארוחות קרובות מדי סמוך למועד השינה, והיעדר פעילות גופנית מספקת לאורך היום.

טיפול בנדודי שינה באמצעות היגיינת שינה

"היגיינת שינה" היא מונח המתייחס להרגלים שונים, שמטרתם להיטיב את איכות השינה. הקפדה על היגיינת שינה בריאה משפרת את איכות השינה. אז מה זה אומר בפועל?

סיכונים של הפרעות שינה

בעיות בשינה שנמשכות לאורך זמן, עלולות להשפיע לרעה על הגוף ועל הנפש שלנו. נדודי שינה כרוניים עלולים לפגוע בתפקוד שלנו בלימודים או בעבודה, כמו גם ביכולת שלנו להתרכז בדברים פשוטים כמו שיחה עם אחרים. בנוסף, מחסור בשינה עלול להחליש את המערכת החיסונית, לגרום לתיאבון מוגבר ועלייה במשקל ולהחמיר בעיות רפואיות כמו לחץ דם, סוכרת ומחלות לב. כמו כן, הפרעות שינה עלולות לגרום לבעיות פסיכיאטריות כמו דיכאון והפרעות חרדה.

כיצד מאבחנים הפרעות שינה?

פעמים רבות האבחנה ניתנת על סמך שאלות הרופא. לעיתים, המטופל יתבקש למלא יומן שינה. בנוסף לכך, יבוצעו בדיקות רפואיות כדי לשלול בעיות רפואיות שונות העלולות לגרום להפרעות שינה. במידה וקיים חשש כי המטופל סובל מדום נשימה בשינה או מתסמונת הרגל העצבנית, המטופל יתבקש לישון במעבדת שינה במשך לילה אחד, שם ניתן לנתר את הפעילות המוחית והנשימתית במהלך השינה ולאבחן בצורה מסודרת.

מתי נדודי שינה מחייבים פנייה לרופא?

במידה וניסתם טכניקות שונות לשיפור השינה ללא הצלחה, זה הזמן לפנות לעזרה רפואית. הפרעת שינה לא מטופלת עלולה לגרום לנזקים בריאותיים, לפגוע במצב הרוח וביכולת שלנו לתפקד במהלך היום. הרופא יכול להמליץ על תרופות הרגעה ושינה, דוגמת אמביאן, לונסטה, סונט, נוקטורנו וכו'. אם בנוסף לנדודי השינה המטופל סובל מבעיה של דיכאון, הרופא ישקול טיפול באמצעות תרופות נוגדות דיכאון עם אפקט מרדים.

טיפול טבעי בהפרעות שינה

ישנם תוספים צמחיים שונים שיכולים להקל על בעיות שינה. צמחי מרפא הידועים כמרגיעים לקראת השינה:

טיפול נפשי להקלה על בעיות שינה

ניתן להשתמש בכדורי שינה לצורך טיפול קצר-מועד. למרבה הצער, שימוש ארוך-טווח בכדורי שינה עלול להחמיר את הפרעות השינה, ולכן רצוי להימנע מכך ככל הניתן. מכיוון שנדודי שינה גורמים לתסכול רב, רצוי לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). טיפול כזה נמצא יעיל במיוחד להתמודדות עם אינסומניה. הטיפול יכול להיות פרטני או קבוצתי.

לסיכום

נדודי שינה זו בעיה נפוצה. נדודי שינה נגרמים ממגוון סיבות, והם עלולים לגרום לסיבוכים בריאותיים ותפקודיים שונים. כדי לטפל בנדודי שינה, רצוי לאבחן את הגורם לה, ולטפל בו. במקביל, יש מספר שינויים התנהגותיים שכל אחד יכול לעשות כדי לשפר את איכות השינה. במידה ושמירה על היגיינת שינה לא פותרת את הבעיה, רצוי לפנות לעזרה רפואית ובמקרה הצורך להיעזר בטיפול תרופתי.

Exit mobile version