המרכז לטיפול בנחירות והפרעות שינה

נדודי שינה למה

הלילה הגיע, ושוב אתם מוצאים את עצמכם מתהפכים מצד לצד בלי יכול להירדם? נדודי שינה הם מצב שכיח למדי, ומאד-מאד מתסכל למי שסובל ממנו. מעבר לאי הנעימות הכרוכה בלילות לבנים, נדודי שינה פוגעים בתפקוד ומסכנים את הבריאות שלנו לאורך זמן. אז למה זה קורה, ואיך מטפלים בנדודי שינה? קראו וגלו.

תסמינים של נדודי שינה

כל אחד מתקשה להירדם פה ושם, אבל כשמדובר במצב שחוזר על עצמו מדי הלילה – הרי שאנחנו מדברים על בעיה כרונית שחייבים לטפל בה. נדודי שינה באים לידי ביטוי בשינה לא תקינה, הגורמת לעייפות וקשיים בתפקוד ביום שאחרי. נדודי שינה באים לידי ביטוי באחת או יותר מהדרכים הבאות:

נדודי שינה פוגעים בתפקוד ומסכנים את הבריאות שלנו לאורך זמן. אז למה זה קורה, ואיך מטפלים בנדודי שינה?

נדודי שינה – כמה זה נפוץ?

כמעט כל אדם יחווה נדודי שינה בשלב כזה או אחר בחייו. נדודי שינה נפוצים יותר בקרב נשים, ובקרב אנשים מבוגרים מעל גיל 60. כיום יודעים שלנדודי שינה יש מרכיב תורשתי, והם נפוצים יותר בקרב בני אותה המשפחה.

נדודי שינה למה זה קורה?

נהוג לחלק את תופעת נדודי השינה לשתי קבוצות עיקריות:

נדודי שינה בתגובה לשינויים ואירועים מלחיצים

שינויים בחיים שלנו יכולים לגרום לנדודי שינה זמניים. זה יכול לקרות בעתות מלחמה או מתיחות ביטחונית, כאשר אנחנו חווים משבר משפחתי, קשיים כלכליים ותעסוקתיים, וכך הלאה. האירוע לא צריך להיות משמעותי כדי לגרום לנדודי שינה: יש אנשים שיחוו נדודי שינה חולפים גם בתגובה לאירועים טריוויאליים יותר כמו בחינות, שינויים במזג האוויר או שינויים בחדר המיטה (למשל החלפת כרית או מזרן, או שינה עם בן זוג חדש). כמו כן, האירוע לא חייב להיות שלילי: גם התחלה של עבודה חדשה או מעבר דירה יכולים לגרום לנדודי שינה זמניים.

נדודי שינה בתגובה למתח נפשי

לחץ יכול לגרום לעוררות יתר בגוף, מה שמקשה על היכול שלנו להירדם. המתח הנפשי יכול להיגרם בתגובה לאירוע חיצוני, או בשל הפרעה פסיכיאטרית כמו הפרעת חרדה או פוסט טראומה. לעיתים, נדודי השינה כשלעצמם מייצרים מתח נוסף. אז נוצר מעגל קסמים שמקשה עוד יותר על היכולת להירדם. על-פי ההערכות, 40% מהסובלים מנדודי שינה סובלים מהפרעה פסיכיאטרית כזאת או אחרת. טיפול בהפרעה, יכול להקל על בעיות השינה.

נדודי שינה על רקע מחלה או כאב פיזיים

בעיות רפואיות שונות יכולות לגרום לנדודי שינה. חלק מהמחלות הידועות כגורמות לנדודי שינה הם סוכרת מסוג 2, מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר או פרקינסון, מחלות ריאה, אסתמה, כאבים כרוניים, מחלות עיכול, אי-ספיקת לב ומחלות אורולוגיות. זוהי רק רשימה חלקית. מספיק שנהיה מצוננים ומנוזלים כדי לסבול מנדודי שינה באופן זמני.

נדודי שינה כתוצאה מנטילת תרופות

לחלק מהתרופות יש תופעות לוואי הכוללות פגיעה בשינה. תרופות הידועות כפוגעות בשינה הן תרופות לחץ דם, תרופות לטיפול באסטמה וחלק מנוגדי הדיכאון. לחולים הסובלים גם מדיכאון בנוסף להפרעת השינה, נהוג לרשום תרופות אנטי-דיכאוניות שלא מפריעות לשינה אלא אפילו עוזרות לה. גם הסתגלות לתרופות מסוימות או גמילה מהן, עלולים לגרום לנדודי שינה חולפים.

נדודי שינה בגלל סמים ואלכוהול

אלכוהול אמנם גורם לתחושת עייפות, אך בפועל הוא פוגע במנגנון השינה. התוצאה היא שינה שטחית ולא איכותית. צריכת אלכוהול מופרזת יכולה לגרום לנדודי שינה, ואנשים הסובלים מאלכוהוליזם סובלים לעיתים קרובות מנדודי שינה כרוניים.

גם סמים עלולים לפגוע באיכות השינה – בעיקר סמים ממריצים, אבל לא רק. גם קנאביס, שנחשב לנפוץ מאד בקרב הצעירים הישראלים, עלול לפגוע בשנת ה-REM. ומנגד קנאביס יכול לעזור למי שסובל מנדודי כשינה כתוצאה מפוסט טראומה, כאבים או תסמונת דום נשימה בשינה. כל מקרה לגופו ובכל מקרה חשוב להיוועץ עם רופא מקצועי.

 

נדודי שינה עקב שינויים בזמני השינה

נדודי שינה יכולים להיגרם כתוצאה מג'ט לג או עבודה במשמרות לילה. עבור מי שנוטה לסבול מנדודי שינה, ההמלצה היא לישון בשעות קבועות ולהתעורר בשעות קבועות בכל יום. כמו כן, מומלץ לספוג את אור השמש במהלך היום ולהימנע מחשיפה לאור כחול סמוך למועד השינה (טלוויזיה, מחשב, פלאפון וכד').

 

נדודי שינה בגלל היגיינת שינה לקויה

חלק מההרגלים ואורחות החיים שלנו יכולים לפגוע בשינה. הנה כמה הרגלים שמזיקים מאד לשינה שלכם:

איך מטפלים בהפרעות שינה?

במידה ואתם סובלים מנדודי שינה, קודם כל כדאי לשלול מצב רפואי אחר שגורם לכך. אם ניתן לזהות סיבה חיצונית, נטפל בה ואז תשתפר גם בעיית השינה. כיום יש כדורי שינה שיכולים להקל על הסובלים מהפרעות שינה, אך ברובם מומלץ להשתמש שבועות בודדים ולא מעבר. שימוש ארוך טווח בכדורי שינה, עלול לפגוע עוד יותר במנגנוני השינה ולייצר אפקט הפוך. חוץ מטיפול תרופתי, נהוג לטפל בהפרעות שינה באמצעות היגיינת שינה נכונה ושינוי הרגלים. גם טיפול CBT הוכח כיעיל לטיפול בהפרעות שינה.

Exit mobile version