מכשיר ה-CPAP הוא המכשיר האפקטיבי ביותר והנפוץ ביותר המאפשר טיפול בדום נשימה חסימתי.
מכשיר CPAP הוא מכשיר בצורת מסכה המולבשת על הפנים ומכניסה פנימה אוויר בלחץ חיובי.
אצל מי שוקלים שימוש ב-CPAP?
ההחלטה על תחילת השימוש ב-CPAP היא החלטה חשובה מאוד, מכיוון שמדובר במכשיר מסורבל המקשה בהתחלה על מהלך השינה, ומתאים במקרים מסויימים בלבד. בדרך כלל, לאחר תלונות חוזרות על נחירות ותלונות נוספות המכוונות לדום נשימה חסימתי כמו עייפות קשה במהלך היום, מופנים המתלוננים לבדיקה במעבדת שינה, ובמידה והם אכן מאובחנים כסובלים מדום נשימה חסימתי יש לשקול שימוש ב-CPAP.
המשך הבירור אצל חולים המיועדים לשימוש ב-CPAP
לאחר שהמטופלים אובחנו כסובלים מדום נשימה חסימתי והם מיועדים לשימוש ב-CPAP, הם עוברים בדיקה נוספת במעבדת שינה. הפעם, במהלך הבדיקה משתמשים החולים ב-CPAP, במטרה לקבוע את לחץ האוויר הנדרש להשארת קנה הנשימה פתוח.
היתרונות שבשימוש ב-CPAP
מכשיר ה-CPAP נחשב ליעיל ביותר להקלה על נחירות וטיפול בדום נשימה חסימתי, וכולל מספר יתרונות חשובים:
- שומר על נתיב האוויר פתוח – בזכור השימוש במכשיר CPAP נתיב האוויר נשמר פתוח והנשימה משתפרת באופן משמעותי. השימוש במכשיר מפחית לכן את אירועי דום הנשימה, ומאפשר שינה איכותית ואפקטיבית.
- מפחית את העייפות במהלך היום – בזכות השינה האפקטיבית המושגת בזכות השימוש במכשיר ה-CPAP, העייפות במהלך היום יום מופחתת, והמטופלים חוזרים להיות ערניים וחיוניים.
- מפחית היארעות של מצבים רפואיים נוספים הקשורים לדום הנשימה – דום נשימה בשינה מגביר את הסיכון להופעת מצבים רפואיים קשים ביותר כמו עליה בלחץ הדם וסיכון מוגבר להתקף לב, אי ספיקת לב ושבץ. השימוש ב-CPAP מפחית את היארעות האירועים האלה ומשפר את סיכויי ההישרדות של המטופלים.
החסרונות שבשימוש ב-CPAP
- חוסר נוחות – מכשיר ה-CPAP הוא מסיכה מסורבלת שגורמת לחוסר נוחות במהלך השינה. כמו כן, פעמים רבים המטופלים לא מתאימים לעצמם את המסיכה בצורה נכונה, ולכן סובלים מאוד מהשימוש בה.
- תופעות לוואי – קיימות מספר תופעות לוואי לשימוש ב-CPAP, כמו גודש באף ויובש באף ובגרון לאחר השימוש.
- מכשיר מסורבל מאוד – מטופלים רבים לא מסתדרים עם הגודל והסרבול של המכשיר. במידה ומדובר במטופלים המרבים בנסיעות, עובדה זו מפריעה להם ומונעת מהם להשתמש בו כהלכה.