נחירות הן מצב נפוץ ביותר המפריע לאנשים רבים. מלבד ההפרעה לשנתו של בן הזוג, הנחירות גם מגבירות את הסיכון להתפתחות מצבים רפואיים אחרים, ולכן חשוב לטפל בהן.
קיימות דרכים שונות לטפל בנחירות, כאשר חשוב מאוד להתאים את דרך הטיפול לצרכיו והעדפותיו של המטופל ולבחור את הדרך שתביא לתוצאות המיטביות.
מדוע חשוב לטפל בנחירות
אנשים רבים מתייחסים לנחירות כאל תופעה שולית, ואפילו מצחיקה, אך חשוב לזכור שטיפול בנחירות יכול לשפר בצורה דרמטית את איכות החיים ולהביא לשינוי משמעותי. קיימים מספר גורמים המשתפרים כאשר מטפלים בנחירות:
- שיפור איכות השינה – נחירה מבטאת בעיה בנשימה בזמן השינה הגורמת להפרעה באיכות השינה. אנשים רבים הנוחרים במהלך הלילה מתעוררים מהשינה עייפים, וסובלים לכך מעייפות קשה במהלך היום. ולכן, טיפול בנחירות חיוני על מנת לשפר את איכות השינה ולהגביר את העירנות במהלך היום.
- שיפור השינה של בן/בת הזוג – במקרים רבים, הנחירות מפריעות מאוד לשנתו של בן הזוג. קיימים אף מקרים שהמצב קשה ביותר, ובני הזוג ישנים לכן בחדרים נפרדים. הטיפול בנחירות חיוני במקרים אלה על מנת לשפר את מערכת היחסים ולהקל גם על חייו של בן הזוג.
- מניעת מחלות נוספות וסיבוכים – קיים קשר בין נחירות להתפתחות של יתר לחץ דם, אי ספיקת לב ושבץ מוחי. מסיבה זו, חשוב מאוד לטפל בנחירות, במיוחד אצל אנשים הנמצאים בסיכון למחלות אלו. בילדים, נחירות והפרעות בשינה יכולים להוביל אך לקשיי גדילה והתפתחות.
- מניעת הפרעות התנהגותיות – הפרעה בשינה ונחירות במהלך הלילה מתקשרים להפרעות קשב וריכוז, והפרעות התנהגות נוספות, בעיקר אצל ילדים, ולכן חשוב לטפל במקרים אלו.
טיפול כירורגי בנחירות
אחד הטיפולים הרדיקליים ביותר אך היעילים להקלה על נחירות הוא טיפול כירורגי. טיפול מסוג זה מומלץ בעיקר כאשר קיים פגם אנטומי הגורם לנחירות, כמו אדנואידים, צניחה של החיך או מצבים נוספים. קיימים מספר טיפולים כירורגיים אפשריים:
- UPPP – הטיפול ה”קלאסי” בנחירות, בו מחזקים ומותחים את המרכיבים השונים בחלל הפה הגורמים להופעת הנחירות.
- ניתוח לייזר – ניתוח בו משתמשי במכשיר לייזר על מנת לקצר את החיך הרך ולהסיר רכיבים נוספים המפריעים למעבר האוויר וגורמים להופעת הנחירות.
- שימוש בגלי רדיו – טיפול חדש יחסית בו משתמשים בגלי רדיו להסרת חלקים מהחיך הרך. בניגוד לפרוצדורות הקודמות, טיפול זה קל יותר, מתבצע במרפאה בלבד ואינו דורש אשפוז.
טיפול בנחירות על ידי התקנים ועזרים חיצוניים
דרך נוספת לטפל בנחירות היא על ידי שימוש התקנים לפתיחת נתיב האוויר והתאמת מכשירים נוספים העוזרים לשיפור תהליך הנשימה. המכשירים העיקריים המשמשים לטיפול בנחירות הם:
- התקן דנטלי – מכשיר הממוקם בפה ותפקידו להזיז את המבנים האנטומים המפריעים ולפתוח את נתיב האוויר. מדובר במכשיר פופולארי ביותר העוזר לסובלים רבים מנחירות.
- CPAP – מכשיר בעזרתו מבצעים הנשמה בלחץ, ומיועד בעיקר לסובלים מדום נשימה חסימתי. זהו אחד המכשירים היעילים ביותר לטיפול בהפרעות נשימה בשינה, אך הוא מסורבל ביותר, מרעיש ולכן ההיענות לטיפול יורדת.
שינוי באורח חיים
במקרים רבים הטיפול הראשוני בנחירות מופנה לשינוי באורח חיים, אשר יכול להשפיע רבות על הופעת הנחירות, להפחית אותן ואף להעלימן באופן מוחלט.
- ירידה במשקל – קיים קשר בין נחירות להשמנה, ואנשים הסובלים ממשקל עודף נוטים לנחור יותר.
- שינה על הצד – כאשר ישנים על הגב, הסיכוי לנחור גדול יותר, ולכן מומלץ לאנשים הסובלים מנחירות לישון על הצד.
- טיפול בגודש ובצינון – מקרים רבים של נחירות נובעים מגודש באף וצינון, ולכן טיפול במחלת ההצטננות המקורית עוזר להקלה על הנחירות.