חוסר שינה תורשתי קטלני (Fatal familial insomnia) הינה מחלה אשר עוברת בתורשה ופוגעת בתפקודי המוח. היא נדירה בשכיחותה, וקיימת רק אצל עשרות משפחות ברחבי העולם, כאשר ריכוזם נמצא באיטליה. יש האומרים כי ישנם כ-40 משפחות אשר נושאות את המחלה התורשתית, אשר עוברת בין הורים לבניהם בכל דור.
השינה הינה צורך אנושי מובהק, אשר בלעדיה האדם אינו יכול לחיות, לארגן את מחשבותיו ולשמור על תפקודים חיוניים תקינים כמו לחץ דם, רמות סוכר ועוד.
היסטוריית המחלה
המחלה תוארה כבר במאה ה-18, אולם רק בשנות התשעים פוצחה המוטציה הגנטית הגורמת למחלה זו. ב-1980, התגלתה המחלה של חוסר שינה תורשתי קטלני במשפחה איטלקית ענפה. התברר כי החולים סבלו ממוטציה בגן הפיריוןPRNP (הקשור גם למחלת הפרה המשוגעת) , ומנזק מוחי באזור התלמוס, אשר הינו אחראי על הכנסה למצב שינה.
המחלה מתפתחת במספר שלבים התפתחותיים והדרגתיים. בשל הראשון יסבול החולה מקשיי שינה (אינסומניה) אשר יהפכו להתקפי חרדה, פוביות ופאניקה, הזעה מוגברת, קצב לב מוגבר ולפעמים אף חום.
פרוגנוזת המחלה
מחלה זו נחשבת למחלה חשוכת מרפא, התפתחותית, ללא יכולת טיפול או הקלה כלשהי. מכיוון שידועים רק מספר מקרים בעולם, לא נעשים מחקרים רבים בנושא זה, ולכן אין גם הצעות לטיפול. מדע הרפואה אף אינו יכול להבין, כיום, את הסיבות הגורמות למחלה זו באופן עמוק וכזה אשר יוכל להציע פתרונות.
למרות שאין באפשרות הרפואה המודרנית להתמודד עם מחלה נדירה זו, מתן פתרונות או הבנה עמוקה של המנגנונים הגרמים לה, עשויים לשפוך אור על בעיות אחרות של אינסומניה אשר שכיחים יותר בקרב אזרחי העולם המערבי. מתן פתרונות טובים יותר מאלה הקיימים, לאנשים אשר סובלים מקשיי הירדמות ושינה, עשויים לנבוע מהבנת חוסר השינה התורשתי הקטלני. הדיאגנוזה של המחלה חייבת להיעשות, בכדי שיהיה אפשר להציע טיפול שיענה באופן מדויק על הצרכים. בכדי שטיפול גנטי יוכל להיות מפותח, יש לבודד את גן המוטציה, ולערוך מספר מחקרים וניסויים אשר ינסו להוציאו ולהכניס אחר במקומו.