מניעת נחירות

תוכן עניינים

 

מניעת נחירותנחירות גורמות לפגיעה קשה מאוד באיכות החיים:

  • מונעות מהשינה להיות אפקטיבית וגורמות לכן לעייפות קשה במהלך היום.
  • פגיעה באיכות חייו של בן/בת הזוג אשר נאלצים להתמודד עם הנחירות.
  • הגברת סיכון למחלות שונות כמו יתר לחץ דם, מחלות לב או שבץ.

ולכן, הטיפול בנחירות ומניעתן חשוב מאוד על מנת לאפשר איכות חיים נורמלית ולמנוע נזקים בריאותיים נוספים.

איך שינוי באורח חיים עוזרת במניעת נחירות?

הדבר הראשוני שאפשר לעשות על מנת להפסיק את הופעת הנחירות ולמנוע אותם הוא שינוי באורח החיים. אורח חיים לא בריא, הכולל השמנה, עישון ושתיית אלכוהול מגביר את הסיכון לנחירות, המופיעות במנגנונים שונים. ולכן, קיימות מספר המלצות על מנת להימנע מהנחירות או להפסיק אותן:

  • ירידה במשקל – מניעת נחירות מתקשרת באופן ישיר למשקל גופנו. השמנה מגבירה את הסיכון לנחירות בגלל הימצאות עודף שומן באזור הצוואר הגורם להיצרות נתיב האוויר.
  • הפסקת עישון – עישון גורם באופן ישיר להופעת נחירות, בגלל יצירת תגובה דלקתית בדרכי האוויר ופגיעה בפעילות הריאות. מניעת נחירות בעזרת הפסקת עישון יכול לעשות שינוי באורח החיים שלכם.
  • הפסקת שתיית אלכוהול – שתיית אלכוהול גורמת להרפיית שרירי הגרון, דבר הגורם להיצרות דרכי האוויר ולנחירות. מומלץ להימנע משתיית אלכוהול לפחות שעתיים לפני השינה.
  • שינה על הצד – שינה על הגב גורמת לצניחת הלשון אל בסיס הגרון ואל חסימת דרכי האוויר. ולכן, לאנשים הסובלים מנחירות עדיף לישון על הצד, על מנת למנוע את צניחת הלשון.
  • טיפול בגודש באף – אנשים רבים סובלים מאלרגיה או מצטננים לעתים קרובות, ולכן סובלים מנחירות. טיפול בגודש באף על ידי תרופות מסוגים שונים יכול לעזור לשיפור המצב ולהפחתת הנחירות. חשוב לזכור שאסור להשתמש בתרופות להקלה על הגודש למשך יותר מ-3 ימים, מחשש לפגיעה ברקמת האף והחמרת הגודש.

מניעת נחירות בעזרת טיפול רפואי

אנשים רבים מנסים תחילה טיפולים פשוטים כגון כרית נגד נחירות, מכשיר למניעת נחירות, טיפולי רפואה משלימה לנחירות, תרופות סבתא, מניעת נחירות בעזרת ציוד נלווה ועוד, אולם אם אלו והשינוי באורח החיים לא עוזר, ניתן לפנות לטיפול רפואי שיכול לעזור להפסקת הנחירות. בדרך כלל הטיפול הרפואי ניתן לאחר אבחנה במעבדת שינה וביצוע בדיקות נוספות לשלילת הפרעות אנטומיות הגורמות לנחירות (כמו אדנואידים מוגדלים).

הטיפול הרפואי למניעת נחירות כולל:

  • התקן דנטלי – התקן המוכנס לפה המקבע את המבנים האנטומיים כך שתימנע חסימה של דרכי האוויר. ההתקן ממקם את הלשון והחיך כך שיתאפשר מעבר אוויר תקין ובכך מפחית את הופעת הנחירות. תופעות הלוואי של השימוש בהתקן הדנטלי הן עודף רוק, יובש בפה או כאבים.
  • CPAP – מכשיר המשמש לטיפול בעיקר בחולי דום נשימה חסימתי, ומאפשר כניסת אוויר בלחץ חיובי לאורך כל הלילה ((CPAP – Continuous positive airway pressure. מדובר במכשיר בצורת מסיכה המחוברת למשאבה המכניסה אוויר בלחץ ולכן שומרת על נתיב האוויר פתוח. השימוש ב-CPAP מונע נחירות ולכן אפקטיבי ביותר אצל חולי דום נשימה חסימתי, אך אינו נוח ודורש שימוש במכשיר גדול ומגושם. מטופלים רבים מפסיקים את הטיפול למרות שיפור במצב, בגלל שאינם מתרגלים למכשיר או חשים מובכים.
  • UPPP – ניתוח לתיקון מבנה הגרון, הכולל טיפול בענבל, החיך והגרון עצמו. הניתוח מתבצע תחת הרדמה המלאה ובו מחברים ומחזקים רקמות חלשות הגורמים להופעת הנחירות. בדומה לכל ניתוח קיימים כאן סיכונים כמו דימום, זיהום וגודש באף.
  • ניתוח לייזר – נקרא גם LAUP, ובו משתמשים בקרן לייזר על מנת לקצר את החיך הרח ולהסיר את הענבל. הקטנת נפח האיברים האלה עוזרת לשיפור כניסת האוויר ולהפחתת הנחירות.
  • טיפול בגלי רדיו – סוג נוסף של ניתוח בו משתמשים בגלי רדיו בתדרים שונים על מנת להסיר חלקים מהחיך הגורמים להופעת הנחירות. זהו טיפול חדש יחסית, המתבצע בהרדמה מקומית והאפקטיביות שלו עדיין אינה ידועה.

מה עוד יכול לעבוד שרוצים להימנע מנחירות

נחירות יכולות לפגוע הן באיכות החיים שלנו והן באיכות החיים של הסובבים אותנו. למעשה, למעלה מ-40 אחוזים מהאוכלוסיה סובלים או יסבלו מנחירות בשלב כזה או אחר של חייהם. הדבר עלול להוביל לקושי בהירדמות ולכן יש כל מיני דברים שיכולים לעזור לצורך מניעת נחירות.

נסו להוריד במשקל הגוף

קיים קשר ישיר בין משקל גוף עודף לבין נחירות. לכן, פעילות גופנית לצד שמירה על אורח חיים הכולל תזונה נכונה אשר יסייעו לרדת במשקל, עשויים למנוע נחירות או לפחות להפחית את הבעיה. אם אתם מתקשים לרדת במשקל הגוף ולהתמיד בכל מה שקשור לאורח חיים בריא, שווה להיעזר באיש מקצוע כמו דיאטנית קלינית ו/או מדריך כושר אישי. בנוסף, מומלץ שלר לצרוך משקאות אלכוהוליים בסמוך לשינה, שכן אלכוהול מוביל לרפיון הרקמות וזה מעודד נחירות.

מניעת נחירות על ידי הפסקת תרופות

אנשים רבים נוטלים תרופות כמו למשל תרופות הרגעה, תרופות שינה ותרופות המכילות אנטיהיסמיניים שגם כן גורמים לריפיון הרקמות, מה שמוביל לחסימה של דרכי הנשימה ומעודד נחירות.

בנוסף מניעת נחירות אפשרית גם על ידי
1. שינה על הצד במקום על הגב, מה שיסייע לנטרל את הלחץ על רקמות הגרון.
2. הרמה של האזור בו הראש מונח במשהו כמו 10-12 ס“מ בהשוואה לשאר הגוף.

בנוסף, ניתן לגשת למעבדת שינה, שם ישנים במשך לילה אחד ואם יש צורך ליותר מזה ואז בודקים מאיפה מגיעה הבעיה קצת יותר לעומק. אם יש צורך בוחרים שיטת טיפול מתאימה מעבר לירידה במשקל ושינוי תנוחות כמו לחץ אוויר חיובי באמצעות מסיכה, טיפול באמצעות ניתוח כירורגי במידה ומדובר בבעיה שהיא אנטומית, תכשירים מיוחדים ועוד. לעתים יש צורך לבצע בדיקות נוספות כמו למשל בדיקת רנטגן, סיטי או אם אר איי כדי לקבל תמונה של המבנה של מערכת הנשימה ואז ניתן יהיה לאבחן את הבעיה ושוב להתאים את הטיפול הראויה ביותר. בכל מקרה אם אתם או בן / בת הזוג שלכם סובלים מנחירות, מניעת נחירות בהחלט אפשרית.

 7 טיפים שיסייעו לכם בהפסקת הנחירות >>>

יהושוע קוש
יהושוע קוש

מומחה לטיפולים בנחירות והפרעות שינה שונות. מעל 10 שנות ניסיון עשירים של טיפולים, ניתוחים וליווי מטופלים.
מרכז המידע הגדול והאמין ביותר לטיפול בנחירות והפרעות שינה. כאן תמצאו מגוון רב של מאמרים מקצועיים בנושא אשר יעזרו לכם למצוא פתרון לבעיות אלו

צרו איתנו קשר
מאמרים נוספים
התקשרו עכשיו